Gazdaság
BERLIN, GERMANY - JANUARY 05:  In this photo illustration an egg yolk and its shell are pictured on January 5, 2011 in Berlin, Germany. German authorities across the country are on high alert following the disclosure that the animal feeds company Harles and Jentsch GmbH sold large quantities of dioxin-tainted animal feed to poultry and hog farmers. Authorites in Lower Saxony have halted eggs and meats shipments from 1,000 farms as a precaution, and consumer groups have warned the public against eating eggs for the time being.  (Photo Illustration by Andreas Rentz/Getty Images

Erőteljesen megdrágult a vaj, a tészta és a tojás

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 08. 09:40

2018. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.
Korábban a témában:

2017. júliushoz viszonyítva: az élelmiszerek ára 3,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermékek 7,2, a tojás és a liszt 7,0, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8 százalékkal drágult, a cukor 23,5 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,5 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,3, ezen belül a dohányáruké 7,5 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 1,6 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,5 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,3, a palackos gázé 7,2 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,7 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

2018. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött – meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,6 százalékos csökkenése miatt –, ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett, ezen belül a járművek 1,9 százalékkal drágultak.

A szolgáltatások ára 0,9, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké 6,8 százalékkal emelkedett. Az egyéb cikkek 0,4, ezen belül a járműüzemanyagok 0,9 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára egyaránt 0,1 százalékkal lett több. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. 2018. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek.

Fotó: Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.