Gazdaság

Lengyel tankönyvkiadót és oktatási szolgáltatót vásárolt a Central Csoport

Magyarország egyik vezető befektetési csoportja, a Central Csoport bejelentette, hogy a mai napon megállapodott az Advent International befektetői csoporttal Lengyelország egyik legnagyobb, innovatív oktatási szolgáltatásokat nyújtó cége, a Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne S.A. („WSiP”) megvásárlásáról. Az akvizíció a Central Csoport közép-kelet európai befektetési stratégiájának fontos lépése.

A WSiP a lengyel oktatási rendszer 70 éves múlttal rendelkező, kiváló minőségű szolgáltatást nyújtó, elismert szereplője. A társaságot az Advent International 2010. februárban vásárolta meg, és ezt követően jelentős üzletfejlesztésen ment keresztül. Az eredetileg nyomtatott tankönyveket gyártó társaság az elmúlt évek során innovatív, digitális oktatási anyagokat és megoldásokat – többek között önképző tananyagokat, oktatói segédanyagokat, digitális szolgáltatásokat is – kínáló céggé alakult. Jelenleg mind az iskolai rendszerű, mind az hagyományos iskolarendszeren kívüli oktatás terén is átfogó szolgáltatásokat kínál. Az oktatási rendszer minden szintjén jelen van a 3-18 év közötti fiatalok számára szóló termékeivel és szakképzési anyagaival.

Az eladó Advent International szóvivője a megállapodás kapcsán a következőket mondta: „Miután az Advent megvásárolta a WSiP-et, jelentősen átalakult annak üzletmenete. Az organikus növekedési stratégiának, valamint a tudatos üzletfejlesztésnek együttesen köszönhetően az átfogó termékportfoliójával  a WSiP az egyik legfontosabb szereplővé lépett elő a hagyományos tankönyv szegmensben és digitális oktatási megoldások terén is a lengyel piacon. A társaság regisztrált online felhasználóinak száma több mint 700 százalékkal emelkedett ez alatt az időszak alatt, amire igazán büszkék vagyunk. Sikeres együttműködést kívánunk a WSiP és a Central Csoport számára a jövőben!”

A Central Csoport Magyarország egyik vezető stratégiai befektető társasága, amely számos iparágban – így többek közt a média, könyvkiadás, oktatás, egészségügyi innovációk, gyártás, repülési szektor, és ingatlankezelés terén – rendelkezik érdekeltségekkel. A WSiP tranzakció szempontjából is fontos, hogy a befektetői csoport tulajdonolja Magyarország egyik meghatározó online és nyomtatott magazinkiadóját is. Médiaportfoliójában megtalálhatóak az magyar magazinpiac legnépszerűbb nyomtatott és digitális szórakoztató, ismeretterjesztő és életmód kiadványai. A Central Csoport emellett az elmúlt években folyamatosan invesztált a könyvkiadásba is, ennek eredményeként jelenleg mintegy 600 különféle könyvet ad ki Magyarországon, köztük a népszerű Harry Potter sorozat köteteit, skandináv krimiket, és gyermekkönyveket is. A jövőben ezen szaktudására és iparági tapasztalataira támaszkodva a Central Csoport arra törekszik, hogy eredményesen támogassa a WSiP működését a lengyel kiadói-, és médiapiacon.

Varga Zoltán, a Central Csoport alapítója a következőket mondta: „Maximálisan elkötelezettek vagyunk a közép-kelet európai régió fejlődése mellett. Öröm és megtiszteltetés számomra ez a befektetés, hogy jelen lehetünk a lengyel könyvkiadói szektorban. A Central Csoport komoly szaktudással rendelkezik a média, könyvkiadás, ismeretterjesztő anyagok gyártása és nyomdai folyamatok terén. Várakozással tekintünk a WSiP menedzsmentjével és az egész társasággal való közös munka elé. Biztos vagyok benne, hogy sokat tanulhatunk egymástól a jövőben.”

Jerzy Garlicki, a WSiP vezérigazgatója hozzátette: „Az elmúlt években a WSiP jelentősen bővítette az iskolák, vállalatok és lakosság számára kínált, modern oktatási szolgáltatásainak körét. Az új területeken tevékenységünk volumene már elérte a korábbi tankönyvkiadásaink szintjét. Piacvezető szerepet töltünk be a nyelviskola hálózatok szegmensében – Profi-Lingua és Empik School név alatt -, valamint a tanárok képzése és szakmai fejlesztése terén is. Meggyőződésünk, hogy a Central Csoport kiemelkedő tapasztalata a modern média és digitális kommunikáció terén jelentős támogatást biztosít majd számunkra a további bővüléshez ezeken a területeken, kifejezetten bizakodóak vagyunk a jövőt illetően.”

A tranzakciót a lengyel versenyhatóságnak (UOKiK) még jóvá kell hagynia.

A 24.hu kiadója a Central Csoport tagja, a Central Digitális Média Kft. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik