Gazdaság

Jogsértő a tévé- és internetszolgáltató kötbére

Az ügyészség ezúttal is perre megy.

A Pest Megyei Főügyészség a fogyasztók védelme érdekében újabb  telekommunikációs szolgáltató ellen indított pert az előfizetőkkel szemben jogszabálysértően felszámított pénz miatt.

A meg nem nevezett internet-, telefon- és tévészolgáltató egységesen 595 forintos kötbért számít fel, ha valaki a megjelölt fizetési határidő után nem fizeti meg tartozását. Tavaly több százezer ilyen eset volt. 

A főügyészség szerint ez a gyakorlat jogellenes. A mulasztás miatt kiszabható kötbérnek jogszabályi feltételei vannak, annak igazodnia kell a tartozás összegéhez, a mulasztás időtartamához is. A szolgáltató a jogszabály rendelkezéseitől szerződésben sem térhet el.

A Pest Megyei Főügyészség ezért a keresetében azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a szolgáltató jogsértő gyakorlatát és tiltsa el ettől a díjfelszámítástól.

A főügyészség már korábban is indított pert hasonló ügyben, akkor az egyik mobilszolgáltató ellen. A cég az SMS-ben küldött fizetési felszólítások díját számolta fel ügyfelei terhére jogszabálysértően. A peres eljárás lezárult, a bíróság jogerős ítéletével a főügyészség keresetének teljes egészében helyt adott. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.