Gazdaság

Durván drágulhat a kenyér

Kétszámjegyű áremelést vár az ágazat.

A Népszava arról ír, hogy komoly áremelés nélkül ellehetlenülnek a sütőipari cégek. Az ágazati szakemberek nem értik, miért nem kerül be ez az alapélelmiszer is az ötszázalékos áfakörbe.

Hiába kéri ezt a szakma minden évben, így marad a szürke- és feketegazdaság magas aránya a sütőiparban – hívta fel a figyelmet egy névtelenséget kérő ágazati szakember.

A magyar pékek helyzetét nemcsak adóelkerülő riválisaik és a saját pékséget üzemeltető élelmiszerláncok, hanem az is nehezíti, hogy a kenyér előállítása egyre többe kerül.

A gyenge forint felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket.

Rádaásul idén az előzetes becslések szerint kevesebb lesz a  gabona, és – még nincs pontos adat a termés mennyiségéről, minőségéről, de ha a malmi búza drágul, az hat a liszt árára is.

A lapnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára azt mondta, legjobb esetben is stagnálni fog a liszt ára, de valószínűbb, hogy emelkedik.

A malomipar nehéz gazdasági évet zárt, és az idei sem lesz könnyebb, mert a növekvő gabonaárakat nem tudták érvényesíteni a verseny miatt, az üzletláncokkal kötött szerződések bebetonozzák a kiskereskedelmi liszt árát.

A sütőipar tavaly 5-6 százalékos átadási áremelést tudott elérni, miközben a kötelező és az azzal párhuzamos további béremelések elérték az átlagosan 10 százalékos mértéket. A tendencia idén is folytatódott, sok kis pékség, főleg Csongrád és Békés megyében tönkrement, amiben szerepet játszott a szakemberhiány is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik