Gazdaság

Fellép az EU az élelmiszerek kettős mércéje ellen

elelmiszer(960x640)(3).jpg (élelmiszer, vásárlás, )
elelmiszer(960x640)(3).jpg (élelmiszer, vásárlás, )
Eljárásmódot dolgoztak ki a kettős minőség megállapítására.

Brüsszel eljárásmódot dolgozott ki az EU-ban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős minőség megállapításáért. A belső piacért is felelős biztos szerint lehetőség nyílik rá, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálják a hasonló csomagolásban forgalmazott élelmiszerek összetételét.

Elzbieta Bienkowska azt mondta, a tagállamokkal, a fogyasztói szervezetekkel és az élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel együtt kidolgozott közös eljárással kimutatható, ha azonos márkanév alatt eltérő összetételű termékeket forgalmaznak szerte Európában.

Az új módszer segíti a hatóságokat annak megállapításában, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelően történik-e.

Brüsszel célja a termékek kettős minőségével kapcsolatos, a fogyasztókat félrevezető tevékenységek betiltása.

Az uniós fel akarja készíteni az illetékes szervezeteket arra, hogy képviseleti alapon lépjenek fel a fogyasztók nevében, meg kívánja erősíteni a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok szankcionálási jogkörét.

A biztos közölte, az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) koordinálása mellett az egyes tagállamok laboratóriumai hamarosan elkezdik egy teljes európai tesztsorozat keretében alkalmazni az eljárást.

Brüsszel egymillió eurót ad az élelmiszerek kettős minőségének tesztelésére
További egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.
A kormány mindent bevet, hogy igazolja: silány kajával etetik a magyarokat a multik
Májusban lakossági felmérést végeztettek a Nébih-hel, és azt hozták ki, hogy minden második magyar tapasztalta már a nyugat-európai és a magyar élelmiszerek közötti különbséget.
Nem egyforma két dinnye? Ez felháborító!
A kormány nem enged abból, hogy a multik becsapják a magyarokat, és gyengébb minőségű élelmiszert sóznak ránk, mint Nyugaton. Pedig ezt a legutóbbi vizsgálatok sem igazolják.

Adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredményeket 2018 végéig közzéteszik. A tesztsorozat gyakorlati iránymutatással szolgál a félrevezető magatartásformákat vizsgáló hatóságoknak. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik