Gazdaság

Az orosz metróügylet után Paks 2-nél is felbukkant Orbán volt államtitkára

A Direkt36 oknyomozó portál cikke szerint Perenyei Tamás ügyvéd egyik közvetett tulajdonában lévő cége tavasszal nyert el egy megbízást a paksi bővítést végző orosz atomvállalattól, a Roszatomtól. A Roszatom honlapján április elején jelent meg az a szerződéstervezet, amely szerint az oroszok a BDH Engineering Zrt.-t azzal bízták meg, hogy 22,5 millió forintért tervdokumentációt készítsen Paks 2 kompresszor- és nitrogénállomásához.

Az 51 éves ügyvéd államtitkár volt az első Orbán-kormányban, baráti viszonyt ápol Csányi Sándor OTP-vezérrel, valamint szerepe volt annak a megállapodásnak az előkészítésében, amellyel a BKV az oroszokra bízta a 3-as metró felújítását. Korábban felbukkant a szocialista Keller László által megpiszkált vadászati ügyekben is.

Az alapítók 2017 őszén adták el a  BDH-t egy Perenyei Tamás ügyvédhez kötődő cégcsoportnak. Így lett a többségi tulajdonosa két további cégen keresztül az Acsa 2001 Mezőgazdasági Kft. Ennek a cégnek a főtevékenysége a sertéstenyésztés, de juh-, ló-, és baromfitenyésztéssel és vadgazdálkodással is foglalkoznak. Két tulajdonosa pedig a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda, a másik pedig maga Perenyei.

Kiemelt képünkön a paksi bővítés helyszíne szerepel. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik