Gazdaság

Jövőre jöhet a Spar webáruháza

Jelen állás szerint 2019 első negyedévében elindulhat a Spar webáruháza – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Heiszler Gabriella, az áruházlánc ügyvezető igazgatója.

Első lépésben Budapestre és környékére koncentrálhatunk a házhoz szállítás terén.

Heiszler szerint várhatóan nagy sláger lesz az üdítő, a mosópor és a pelenka.

A fejlesztésekkel kapcsolatban arról is beszélt, hogy jelenleg 69 Spar Express működik az OMV kutakon, a Lukoil benzinkútjain pedig 16 DESPAR, de két éven belül már száz töltőállomáson is jelen lehetnek, mert ez a csatorna nőtt az elmúlt évben a cégcsoporton belül a legnagyobbat, 30 százalékot.

Heiszler Gabriella, fotó: MTI/Mohai Balázs

Arra az újságírói felvetésre, hogy éles az ellentét a magyar tulajdonú élelmiszerüzletek és a multinacionális láncok között, Heiszler így válaszolt:

Nem esik jól ha lemultiznak, hiszen regionális nagyvállalat vagyunk, három megfogható osztrák család a tulajdonos. (…) Azért is furcsa a multizás, mert sokat teszünk azért, hogy a magyar élelmiszerek eljussanak a magyar fogyasztókhoz, csaknem 90 százalékos részarányban Magyarországról származó termékeket forgalmazunk.

Heiszler Gabriella szerint az új, nagypénteki munkaszüneti zárvatartás felborította a rendet, extrém nehéz a szervezés, a legnagyobb kihívást a friss áru biztosítása okozza a húsvét utáni keddi, szerdai napokra. Logisztikailag, szervezésben egyszerűbb lenne, ha a nagypéntek helyett december 24-e lenne munkaszüneti nap.

De erre is csak egy olyan peremfeltételként tekintünk, amelyhez alkalmazkodnunk kell.

A Spart is érinti a munkaerőhiány, leginkább az osztrák határ közelében érzik leginkább az elszívó hatást.

A fizikai állományt tekintve lényegében mindenhol munkaerőhiány van a szakképzett eladótól kezdve a hentesen át a logisztikusig, teherautó-sofőrig. Ezzel szemben boltvezetőknél 6 százalék a fluktuáció, területvezetői szinten pedig szinte csak nyugdíjba mennek el a kollégák.

A cég tavaly 9 milliárd forinttal fordított többet bérezésre, mint 2016-ban, idén hasonló mértékű emelés lesz, de ebben benne van a szociális hozzájárulási adó kedvező változása is.

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik