Gazdaság
Save money for home cost

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról

A Bankmonitor összehasonlításából kiderül, ki, hol találhatja meg a számítását.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30 százalékos állami támogatás miatt jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két típussal találkozott:

az egyik induláskor szeretne valamit kézhez kapni, a másik a megtakarítási összegből hozná ki a legtöbbet.

Jobban belegondolva, a lakástakarékok bármennyire is hasonlónak tűnnek, valójában sok tekintetben eltérnek. Például a befizetési időszak hosszában, a betéti kamatban, a szerződéses összegben, de említhetjük a lakástakarékhoz járó kedvezményeket is. Pontosan ezért két, egymáshoz sok tekintetben hasonló lakástakarék között is találunk olyat, ami az emberek egy részének tetszését elnyeri, a másokét viszont nem.

A Bankmonitor szerint két típusú ember szeretne most lakástakarékot nyitni:

  • az egyik a számlanyitási díjat akarja megspórolni,
  • a másik inkább a megtakarítási összeget tornászná fel a legmagasabbra.

A számlanyitási díj a szabályok szerint a szerződéses összeg 1 százaléka lehet, ehhez képest kaphatunk kedvezményeket. Arra érdemes figyelni, hogy az akcióhoz szükség van-e kapcsolt termék (bankszámla, lakásbiztosítás, SMS-szolgáltatás) igénybevételére, vagy esetleg ingyen kapjuk a kedvezményt.

A megtakarítási összeg maximalizálásakor szintén érdemes néhány tényezőt figyelembe venni. A két legfőbb tétel a hónapban meghatározott futamidő és a betéti kamat. A futamidőben némi eltérés van a lakástakarékok között, például a 8 éves LTP-k között találunk 96 és 97 hónapos futamidőt is. Értelemszerűen, ha egy hónappal tovább fizetünk be, akkor több lesz a megtakarított összeg. De ugyanilyen fontos a betéti kamat, vagy az olyan kedvezmény, amit kizárásos alapon ide lehet például sorolni.

A nagy dilemma: ingyenes számlanyitás vagy a legtöbb elkölthető pénz?

A következő táblázatban azokat a Bankmonitor által követett 8 éves lakástakarék ajánlatokat vettük sorra, melyek a hozzánk beérkező igények alapján a legtöbb érdeklődőnek megfelelnek. Fontos szempont volt, hogy kapcsolt terméket ne kelljen igénybe venni az akció érvényesítéséhez, tehát extra költség nélkül juthassunk hozzá a kedvezményhez.

Az összehasonlításból kitűnik, hogy ha nem elégszünk meg az állami támogatással, még a számlanyitási díjat is meg akarjuk spórolni, sőt egy kis pénz is jól jön a házhoz, akkor az Erste lakástakarék az, amely egyedüliként nettó nyereséggel bír. Mindez azért fordulhat elő, mert a lakástakarék a számlanyitási díjat most egyhavi betétösszegre csökkentette. Továbbá, ehhez társul egy akció, aminek keretében 32 ezer forintos utalványt is kaphat a szerződő. A betéti kamatot is hozzászámítva, közel 22 ezer forintot nyerünk az üzleten és az állami támogatás csak ezen felül jön majd.

Igen ám, de ha a számlanyitási díj nem számít, és sokkal nagyobb súllyal esik latba a megtakarítási összeg maximalizálása, akkor a Fundamenta lakástakarék otthontervező ajánlata végez az élen. Mindez azért, mert ehhez jár most legalább 8 éves szerződéseknél a triplázó bónusz akció, amivel 40 ezer forinttal nő a futamidő végén felhasználható összeg. Mi ezt a betéti kamat sorhoz írtuk, ezért is olyan magas a többiekhez képest ez az érték.

Hogy melyik lakástakarék lesz számunkra az optimális, az attól függ, mi a célunk. Ha az, hogy akár azonnal szabadon elkölthető pénzhez jussunk, akkor az Erste a befutó. Ellenben, ha a megtakarítási (vagyis az ingatlanra fordítható) összeg lehető legmagasabbra tornászása a fő szempont, akkor a Fundamenta a nyerő.

Nem hagyhattuk ki az összehasonlításból a másik két lakástakarékot sem. Az Aegon lakástakarék a minimum 5 éves futamidejű szerződésekre most a számlanyitási díj felét elengedi. Sőt, ha kapcsolt terméket is igénybe veszünk, akkor a teljes számlanyitási díj nullára csökkenthető.

Az OTP lakástakarék a számlanyitási díj kedvezményét kapcsolt terméktől teszi függővé. Ha vállaljuk, hogy bankszámlát nyitunk az OTP-nél és még egyéb kötelezettséget is vállalunk, akkor ingyenessé válhat a számlanyitás.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.