Gazdaság

Mától büntetik a túlsúlyt az utakon

Kamionok(430x286)(1).jpg (kamionok, )
Kamionok(430x286)(1).jpg (kamionok, )
Élesedik a tengelysúlymérő rendszer, amit problémásnak tartanak a fuvarozók.

Péntektől a a jogszabálysértően túlterhelt járművek üzembentartóinak a nemzeti tengelysúlymérő rendszer (tsm) figyelmeztetés helyett bírsághatározatot kézbesít. Bár a NiT Hungary tudatta, a közúti érdekképviseleti szervezetek a tesztüzem meghosszabbítását kérték, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte, a felkészülési időszak lezárult.

Országszerte 107 állomáson mérik burkolatba süllyesztett érzékelők az áthaladó járművek tengelyterhelését, össztömegét. A megbízható működés érdekében az elmúlt hónapokban folyamatosan értékelték a mérési eredményeket, mobil mérleggel kontrollméréseket is végeztek.

A rendszer szeptembertől nem bírságot, hanem figyelmeztetést küldött az üzembentartóknak. A felkészülési idő lehetőséget adott a fuvarozóknak közlekedési-áruszállítási tevékenységük ellenőrzésére.

A tapasztalatok megerősítették, a rendszer alkalmas az objektív felelősség elvén alapuló automatikus szankció meghozatalára.

A szabálysértőknek január óta több mint 13 ezer figyelmeztető határozatot kézbesítettek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudatta, a rendszer bevezetésével a fuvarozóknak nincs új kötelezettségük, csak az eddig is érvényes szabályozás betartásának ellenőrzése válik hatékonyabbá.

A közlekedésért felelős tárca a továbbiakban is kész folyamatos tájékoztatást adni a fuvarozói szervezeteknek a rendszer működéséről, nyitott a jobbító szándékú javaslatok egyeztetésére. A közúti érdekképviseleti szervezetek azért kérték a tesztüzem meghosszabbítását kérték, mert a mérőberendezések és az egyéb hídmérlegek adatai között tapasztalataik szerint átlagosan 2-3 tonna eltérés mutatkozik. (mti)

Kiemelt fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik