Gazdaság

Ennyit kereshet egy diákmunkás az Auchanban, Tescóban, Sparban

Ahogy véget ér a gimnázium, illetve lezajlanak a felsőoktatásban tanulók vizsgái, sokan keresnek nyári munkát, hogy egy kis zsebpénzre, tartalékra tegyenek szert. A Pénzcentrum.hu azt kérdezte meg, vesznek-e fel diákmunkásokat a nagyobb multi áruházláncok, és ha igen mennyi fizetnek nekik.

  • A Tescókban alapjáraton 600-1500 diák dolgozik év közben, júniustól azonban fokozatosan emelkedik a számuk, mintegy 80 százalékkal. Fizikai és szellemi munkára is vesznek fel fiatalokat. A díjazás pedig munkakörtől függően, 600-1400 forint közötti órabért jelent a cégnél.
  • Az Auchanban az évközi 250 fős diáklétszám nyárra megduplázódik, és szintén többféle területen kipróbálhatják magukat a jelentkezők. Ugyanannyit kapnak, mint más dolgozók – az áruházi bértábla alapján ez indulásnak elvileg havi bruttó 234 ezer forintot jelenthetne, viszont ebben az összegben nem csak az alapbér van benne, hanem a különböző pótlékok, túlóra, prémium, és egyéb béren kívüli juttatások is.
  • A Sparban az év közi 137 fős diáklétszám úgy 70 százalékkal emelkedik meg nyáron, többnyire árufeltöltőket vesznek fel, és bruttó 900-1050 forint között lehet az órabér.
  • A Lidl a bért nem árulta el, de az egyébként több száz fős diákmunkás létszám náluk is megugrik nyáron, de inkább csak a Balaton, és a Velencei-tó környékén.
  • Az Aldi inkább a főállású dolgozókra épít, náluk alig harminc diákmunkás dolgozik, szövetkezeten keresztül, és a bért ők sem árulták. el.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik