Gazdaság

Lehetetlennek tűnő határidők az új paksi atomerőmű engedélyezésénél

Ha a kivitelezést végző orosz állami Roszatom át is adta a két új blokkra vonatkozó terveket a magyar engedélyekkel rendelkező Paks II. Zrt.-nek, ezt a mintegy 150 ezer oldalt ott körülbelül negyed év alatt kellene áttanulmányozni, a hazai viszonyok szempontjából véleményezni, az orosz féllel esetleg egyeztetni – érzékeltette Trampus Péter, a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa egy atomenergia-ipari konferencián a Népszava tudósítása szerint, milyen lehetetlen határidők vannak az új paksi atomerőmű építésénél a rendszerbe kódolva.

A minap a paksi bővítésért felelős régi-új miniszter, Süli János úgy nyilatkozott, hogy aggodalomra semmi ok. Süli János szerint a Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe.

Paks-miniszter: Időre elkészül a bővítés
2026-tól beindulhatnak az új turbinák.

Az idei év kiemelt feladatai között említette a miniszter a Paks II. létesíti engedélykérelem beadását. A munka nagyságrendjének érzékeltetésére elmondta, a szükséges dokumentáció, a csatolt mellékletekkel együtt eléri a háromszázezer oldalt.

Az új blokkok engedélyezésen túl jelentős feladat még a felvonulási létesítmények építésének megkezdése, mintegy nyolcvan létesítményt építenek. Az objektumok tervezése, engedélyezése, a kivitelezői szerződések megkötése zajlik. A magyar-orosz megállapodás alapján az építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani. Itt is a tervezés és előkészítés folyik, szeretnék elérni, hogy az atomerőmű építéséhez jövőre érkező dolgozók megfelelő elhelyezést és ellátását kapjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik