Gazdaság
Kozármisleny, 2017. április 2.
Sárfalvi Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára, Feleki Attila, a Kozármisleny Futball Club elnöke és Hoppál Péter, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára a felújított kozármislenyi futballstadion avatásán 2017. április 2-án.
MTI Fotó: Lendvai Péter

Munkaerőhiány miatt nem jön Kozármislenybe a Fehrer

24.hu
24.hu

2018. 05. 23. 10:30

Mégsem épít gyárat egyelőre Kozármislenyben a nagy német autóipari beszállító, a Fehrer Automotive GmBH, értesült a Szabad Pécs. A portál szerint mindez nagy érvágást jelent a baranyai munkaerőpiacnak, a Fehrer ugyanis négy éven belül ezer főnek biztosított volna munkát. Úgy tudják, a visszalépés oka a munkaerő-hiány, de politikai szálak is vannak a háttérben.

Kozármisleny független polgármestere, Bíró Károly megerősítette, hogy bizonytalan időre elhalasztották a nagy autóipari gyártók számára beszállítóként elsősorban üléseket és kartámlákat készítő Fehrer új magyarországi egységének a megépítését. De ha a cég később mégis vállalja a magyarországi bővítést, akkor egészen biztosan Kozármisleny mellett döntenek. A beruházást egyébkén alaposan előkészítették, ehhez képest meglepő a visszalépés.

Bíró Károly szerint a döntésben a munkaerőhiány, és a beruházásra kapott magas árajánlat mellett szerepet játszhatott egyes pécsi fideszes politikusok ténykedése is, akik sokáig amellett kardoskodtak, hogy Kozármisleny helyett Pécsre vigyék el a tervezett gyáregységet. Ez szerinte nyilvánvalóan nehezítette és késleltette az üzem megnyitását.

A munkaerőhiány miatt már több gyártó elvitte egyébként kapacitásait Magyarországról:

Menekülnek a cégek, nincs, aki dolgozna az országban
Iszonyatos a hiány a kétkezi munkaerőből. Pedig rengeteg a közmunkás és az inaktív.

A Fehrernek már van magyarországi érdekeltsége, a móri telephelyű Fehrer Automotive-Rába Kft.

Kiemelt kép: Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Feleki Attila, a Kozármisleny Futball Club elnöke és Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a felújított kozármislenyi futballstadion avatásán 2017. április 2-án. MTI / Lendvai Péter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.