Gazdaság

Nyakig eladósodtak a kórházak, egy hónap alatt 5,5 milliárddal nőtt a tartozásuk

Már 2000-es évek második felétől kezdve nem jutnak hozzá a feladataik ellátásához szükséges forrásokhoz.

Március vége és április vége között nagyot ugrott a magyar kórházak adósságállománya, az egy havi növekedés meghaladta az 5,5 milliárd forintot — írta meg a napi.hu.

A Honvédkórháznál egy hónap alatt 269 milliónyi számla kifizetése került várólistára. A Debreceni Egyetem 371, a Szegedi Tudományegyetem 294 milliós havi növekedéssel került fel a listára, így mindkét intézmény tartozása az év negyedik hónapjában átlépte az egymilliárd forintot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatókórházban 347 millió forintnyi szállítói számla kifizetésére nem találtak forrást áprilisban, így a negyedik hónap végére 657 milliós adósságot tolt maga előtt az intézmény. A Dél-pesti Centrumkórház adósságállománya április végére megközelítette a 1,5 milliárd forintot.

Az egymilliárd forintnál nagyobb adósságot görgető kórházak listájára  a mintegy 100 intézményből 8 jutott be, közülük a Péterfy Sándor utcai kórháznak április végére a 2 milliárd forintos adósságot is sikerült meghaladnia.

A cikk szerint a hónapról hónapra folyamatosan újragenerálódó adósságállomány egyértelműen az alulfinanszírozottság jele, a kórházak már 2000-es évek második felétől kezdve nem jutnak hozzá a feladataik ellátásához szükséges forrásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik