Gazdaság
Fotó: Marjai János / 24.hu

Magyar csalók bankszámláit is vizsgálhatja az OLAF, az unió csalás elleni hivatala

24.hu
24.hu

2018. 05. 23. 15:13

Minden eddiginél erőteljesebbé kell tennünk a csalás és a korrupció elleni küzdelmet. Biztosítanunk kell, hogy minden egyes eurocentet a polgáraink javára költünk el.

— közölte Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásért felelős európai biztos az Európai Bizottság új javaslata kapcsán. Az Európai Bizottság megerősítené az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) fegyvertárát, hogy hatékonyabban védje meg az uniós költségvetést a visszaélésekkel szemben. A hivatalnak megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie az új intézménnyel, az Európai Ügyészséggel folytatandó szoros együttműködéshez a csalások feltárása és kivizsgálása érdekében. Ezért új szabályokat javasol a brüsszeli bizottság szerdai közleménye szerint.

A módosítások pontosítják az OLAF rendelkezésére álló, a közigazgatási vizsgálatok lefolytatására szolgáló eszközöket, és hatékonyabb eljárást tesznek lehetővé. Ez különösen az ellenőrzésekre és vizsgálatokra, a bankszámla-információkhoz való hozzáférésre, valamint az áfacsalás elleni küzdelemre terjed ki.

Az Európai Ügyészségben részt vevő tagállamokban az OLAF vizsgálatai az adminisztratív behajtás megkönnyítésére, valamint az uniós költségvetés megkárosításának megelőzésére irányulnak majd. Ha az OLAF lehetséges bűncselekményt tár fel, arról haladéktalanul jelentést tesz majd az Európai Ügyészségnek, és annak kérésére támogatást biztosít a nyomozás során.A módosítás mindezek mellett  a helyszíni ellenőrzések és vizsgálatok hatékonyságának növelését szolgálják. Továbbá az OLAF hozzáférést kap majd a bankszámla-információkhoz is, így azonosítani tudja majd a pénzmozgások alapján az egyre kifinomultabb csalási formákat. Az uniós hivatal ezáltal fontos szerepet tölt majd be az uniós pénzügyi érdekek védelmében – húzták alá.

Az Európai Ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik majd – egymástól elkülönülő, de egymást kiegészítő megbízatásaik révén – , hogy minél hatékonyabban védjék az adófizetők pénzét a csalások ellen.

Az OLAF emellett folytatja a csalással és korrupcióval kapcsolatos vizsgálatait azokban a tagállamokban, amelyek nem vesznek részt az Európai Ügyészségben. Ezekben nem lesz hatásköre az új intézménynek.

(MTI, kiemelt kép: Marjai János/24.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.