Gazdaság

Riadót fújtak a magyar méz miatt

Idén még a tavalyinál is rosszabb évük lehet a méztermelőknek, nagyrészt az enyhe tél eleji, majd kiugróan hideg márciusi és a nyárias április-májusi időjárás miatt. A korai hőség miatt meg egyszerre virágzik a repce és az akác is, ami máskor időeltolódással jellemző, írta a Napi.hu.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter szerint nem feltétlen az a probléma, hogy egybe nyílt a két növény, hanem az idei év több szempontból is szerencsétlenül jött ki. A szakember szerint például a méhek nem is igen látogatták a repcét, aminek az lehet az oka, hogy a gazdák új fajtákat kezdtek el termeszteni. Így idén repceméz helyett tavaszi virágméz lesz.

Ráadásul a méhállomány sincs még a legjobb állapotban, aminek az az oka, hogy a méhanyák a márciusi hidegben leálltak, így megállt a családok fejlődése, és a hirtelen jött melegre nem lett elég kifejlett rovar. Mire kifejlődtek a gyűjtőméhek (40 nap), addigra pedig már sok minden elvirágzott.

Boross szerint akácmézből biztosan kevesebb lesz, mint máskor. De úgy véli, áremelkedésre nem kell számítani, mert annyi biztosan lesz, amennyit a magyarok elfogyasztanak évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik