Gazdaság

Ilyen még nem volt: jön a lakásfűtő falfesték

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és -fűtést a következő évtizedekben az a speciális falfesték, amelynek fejlesztésébe kezdett a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének szakembergárdája. A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, és alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére. A hazai tulajdonban lévő bócsai festék- és vakolatgyár 2017-ben rekordforgalmat ért el,  több szegmensben is piacvezető lett.

A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll. A termék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de azt csak erre képzett, külön engedéllyel rendelkező szakember tudja majd telepíteni. A fűtőfesték idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet felfűteni, 300-350 watt/m2 teljesítmény mellett.

Legfőbb előnye, hogy jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, ráadásul sokkal költséghatékonyabb a kiépítése, mint a hagyományos fűtési rendszereké, és az elektronika, illetve a festék nem szervesen kapcsolódnak egymáshoz, így külön-külön is cserélhetők, azaz költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető.

A fejlesztők szerint a fűtőfesték forradalmasítani fogja a lakásfelújítást a következő évtizedekben, és a technológia bármilyen színben elérhető lesz.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik