Gazdaság
Debrecen, 2016. szeptember 21.
Kukoricaszemek a betakarításon Debrecen közelében 2016. szeptember 21-én. Rekord-, illetve rekordközeli termés várható idén a kedvezõtlen idõjárás ellenére is. A kukorica betakarítása már megkezdõdött, a termést 1 millió 50 ezer hektárról kell betakarítani, a hektáronkénti átlagtermés 7,5 tonna lehet. Ha az idõjárás is kedvezõ lesz, 8 millió tonna takarítható be az idén.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Gyorsfagyasztott kukoricától betegedhetünk meg, figyelmeztet a Nébih

24.hu
24.hu

2018. 03. 27. 12:55

Korábban a témában:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét arra, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben csak alapos hőkezelés után fogyasszuk el!Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt héten közzétett értékelésében a gyorsfagyasztott kukoricát hozza összefüggésbe az öt EU tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal. 2015-től 2018 márciusáig 32 megbetegedést jelentettek.

  • A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelést követően fogyasztják el, ezért a Nébih felhívja a vásárlók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket minden esetben főzzék meg! A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz 2-3 percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

Mi az a Listeria monocytogenes?

A Listeria monocytogenes egy az élelmiszerekben gyakran előfordul baktérium, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

Kiemelt kép: MTI / Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ebben a percben fordultunk rá az őszre

Kommentek

5603647 03.08.2018 Flowers at the photos of the three Russian journalists killed in the Central African Republic, from right: Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko and Alexander Rastorguyev, outside the Central House of Journalists in Moscow. Ekaterina Chesnokova / Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.