Gazdaság

Túl sok öreg autó jön be, ezért szabnák át a gépjárműadót

kipufogó (kipufogó, )
kipufogó (kipufogó, )

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szigorítaná az öreg autók behozatalát. A szakmai szervezet úgy véli, hogy legfőbb ideje határozott szabályozási lépéseket tenni annak érdekében, hogy az emberek a kisebb kibocsátású autókat részesítsék előnyben, a behozatalnál. Szerintük félő, hogy a dízeldömping felkészületlenül éri majd Magyarországot, írta a Napi.hu.

Az MGE szerint a gépjárműadót úgy kéne átalakítani, hogy a kisebb kibocsátású járműveket részesítse előnyben, ne pedig fordítva.

Ma egy 150 lóerős autó után, ha azt 2002-ben gyártották, 15 540 forintot kell fizetni. Ha az autó 2008-as, akkor az adó már 25 530 forint, ha pedig 2016-os évjáratú, akkor 38 295 forintot kell utána fizetni.

A Portfolio azt is írja, hogy az MGE szerint a  járművek beszerzése semmiféle kitiltási kockázattal nem jár, ugyanakkor az idősebb dízelautók behozatalával kapcsolatban azonnali lépéseket sürgetnek.

  • Magyarországra átlagosan 12 éves használt autók áramlanak be importból akadálytalanul, sőt az adórendszer ösztönzése mellett.
  • A gépjárműpark életkora immár meghaladja a 14 évet, korösszetétele pedig igen egészségtelen, átlagosan EURO 4-es besorolású.
  • Ez azt jelenti, hogy a beáramló használt import a jelenleg forgalmazott új gépjárművekhez képest szálló porban 50 szeres, nitrogén-oxidban 3 szoros károsanyag-kibocsátást produkál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik