Gazdaság

Rákaptunk nagyon a hitelkártyákra, meg is drágulnak

Hét éve nem volt annyi hitelkártya forgalomban, mint tavaly év végén. A hitelkártyás vásárlások összege is látványosan emelkedett. Közben egyre soványabbak az úgynevezett vásárlásösztönző akciók, a plasztikok pedig drágulnak, írja az Azépénzem.hu.

Konkrétabban: tavaly az utolsó negyedévben a jegybanki adatok szerint majdnem 75 ezerrel nőtt a forgalomban levő hitelkártyák száma. Ez azt jelenti, hogy már nem sok híján 1,42 millió ilyen plasztik volt használatban, ami szintén hétéves csúcs. A hitelkártyás vásárlások összege is látványos emelkedést mutat a maga majdnem 180 milliárd forintjával. Az utolsó negyedévben a hitelkártyások az előző negyedévinél 20 milliárd forinttal (13 százalékkal) költöttek többet. Közben a készpénzfelvételek száma és értéke 10-12 százalékkal visszaesett.

Egyre ügyesebben hitelkártyáznak tehát a magyarok. Alighanem ez is közrejátszik abban, hogy jócskán visszaszorultak az egykor igazán attraktív pénzvisszatérítési akciók, és ezek egy része is csak pluszfeltételekkel érhető el, állapítja meg a szakportál, példákat is hozva.

Arra is kitértek, hogy a tavasz és a nyár melyik bankoknál hozhat drágulást többek között a hitelkártyapiacon.

Kiemelt kép: Thinstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik