Gazdaság
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Rendesen kirámolta az uniós pénzeszsákot az Orbán-kormány

24.hu
24.hu

2018. 03. 20. 06:49

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus teljes keretének már csak 8 százalékát, 708 milliárd forintot kell odaítélni a pályázóknak – olvasható a Világgazdaságban.

Másképp: ez a kormány kis híján az egész uniós keretösszeget kiosztotta már, odaítélte vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, így aztán a következő sok évben (ez az uniós ciklus 2020-ig tart, és az új ciklus pénzeinek kiosztása nem indul azonnal) a következő kormány már nem tud ezáltal befolyást gyakorolni az országra.

A lap a Miniszterelnökség adataira hivatkozva azt írta: míg a források 92 százalékára már kötelezettséget vállalt a kormány, addig a kifizetések terén 49 százaléknál, 4365 milliárd forintnál jár a mutató. (Ez egyébként eléggé csalóka, mert a magyar költségvetésből megelőlegezi a kormány a nyerteseknek a pénz nagy részét, akár felét is, miközben az EU-tól ténylegesen jóval kevesebb pénz folyt be hozzánk.)

Hetente átlagosan 50 milliárd forintnyi uniós pályázati támogatást fizetnek ki, ez alapján havi 200 milliárd forint kifizetés várható az idén, ami azt jelenti, hogy 2018-ban 2400 milliárd forint áramolhat a gazdaságba. A tervek szerint az idén tavasszal a teljes rendelkezésre álló keretről megszülethet a döntés, az odaítélt támogatások döntő többségét pedig 2019-ben ténylegesen ki is fizetnék a kedvezményezetteknek.

Eddig 154,4 ezer pályázat érkezett be 12 476 milliárd forintnyi támogatási igénnyel, közülük 81,4 ezer pályázat kapott pozitív elbírálást. A lap emlékeztet, hogy a Magyarországnak szánt 8900 milliárd forint helyett a kormány 105 százalékos túlvállalással tavaly márciusig 9358 milliárd forint értékben 526 felhívást jelentetett meg.

A már kifizetett 4365 milliárd forint támogatásból

  • 1095 milliárd gazdaságfejlesztési projektekre,
  • 889 milliárd közlekedésfejlesztésre,
  • 735 milliárd forint településfejlesztésre ment,
  • 721 milliárd forintot kaptak az energiahatékonysági programok.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.