Gazdaság

A választás után bevásárolnák magukat az oroszok a Dunakeszi Járműjavítóba

Egyelőre nem világos, hogy mi ezzel a szándékuk, de belföldi megrendelésekre számítanak.

Ötvenszázalékos részesedést szerezne a Dunakeszi Járműjavító Kft-ben a Transzmasholding orosz vasúttechnikai konszern – írja az Index.

A Transzmasholding vezérigazgatója, Kirill Lipa egy orosz üzleti lapban beszélt arról, hogy várakozásuk szerint a magyar választások után három hónapon belül befejezik a tárgyalásokat a jelenleg állami tulajdonú Dunakeszi Járműjavító Kft-ben való tulajdonszerzésről, és a későbbiekben főleg belföldi beszállításokra számítanak.

Az Index megjegyzi, hogy a magyar piacon most nincs nagy szükség vasúti gyártásra, felújításra és karbantartásra, a MÁV például Szolnokra vitte járműjavító kapacitását. Ugyan a 3-as metró szerelvényeit a Transzmasholdinghoz tartozó Metrovagonmas újítja fel, de ez hamarosan lezárul. Bár volt szó arról, hogy ebbe a dunakeszi üzem is beszáll, de nem valósult meg, mert a Metrovagonmas egyben kiszállítja és visszahozza a metrószerelvényeket.

Ami szóba jöhet, az a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötése miatt szükségessé váló járműpark, ezt a kormány szándéka szerint itthon gyártanák, de erre még legalább három évig várni kell. Mindenesetre üzenetértékű lehet, hogy az orosz óriáskonszern vezérigazgatója a magyar választást emlegette, ugyanis a tárgyalások már egy ideje húzódnak, az ügyletet már 2016-ban emlegette az orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik