Gazdaság

Matolcsy: meggazdagodni dicsőség!

Még élvezzük a 2008-as válságból való kilábalás jótékony hatását, és a sikeres gazdasági szerkezetváltás hatását. A változások azonban elkerülhetetlenek, az idei egy átmeneti év lesz.

Egy nagy kanyar jön

– mondta Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén kedden.

Ez alatt azt értette, szerinte egészen más világ lesz néhány éven belül a világgazdaságban. A fejlett országok gazdaságai áttérnek az ipar 4.0-ra, jön a digitalizáció. Magyarország jelenleg kegyelmi időszakban van, de új stratégiát kell alkotni azon a szilárd alapon, amelyet a kormány gazdaságpolitikája megteremtett.

Így 2030-ra elérhetjük az EU átlagos fejlettségi szintjét, 2050-re pedig az akkori osztrák fejlettségi szintet, mondta.

A továbbiakban 12 pontban felsorolta az elmúlt évek gazdaságpolitikai sikereit. Kiemelte: a monetáris politikai fordulat révén jelentősen csökkent az országban a kamatok mértéke, az állampapírok hozamszintje, ennek hatásaként a központi költségvetés a kamatkiadásokban 2015-ben mintegy 500 milliárd forintot, 2017-ben 600 milliárd forintot takarított meg, az idén pedig várhatóan 750 milliárd forintot spórolhat a büdzsé.

Végezetül úgy értékelt, hogy új fordulatokra van szükség, mert a gazdaság felzárkózása nem fenntartható. Ez egy egyensúlyi vízió kell hogy legyen. Matolcsy szerint ezért szükség van egy, a mainál versengőbb bankrendszerre is, amely finanszírozza az új fordulatokat.

Azt is mondta, tőkeintenzív növekedési pályára szükséges áttérni, amihez más típusú monetáris és gazdaságpolitika kell, mint eddig. Az új fordulathoz új társadalompolitika is kell, hogy kikerüljük a csapdákat, mint például a magyarok fogyását, kivándorlását, és a gazdaság alacsony termelékenységét.

Hozzátette: a pénzről való gondolkodás megváltoztatása is nagyon fontos a társadalomban. Szerinte ezzel kapcsolatban új stratégia kell. Matolcsy a kínai kommunista pártelnök Teng Hsziao Pinget idézte: meggazdagodni dicsőség! Szerinte pozitív gondolkodást kell a tőkével, a profittal, a pénzzel kapcsolatban kialakítani nálunk is.

Fogadjuk el a boldog és gazdag Magyarország vizíóját!

– zárta sorait.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik