Gazdaság

Csupa jót ígér Varga a gazdaságban, ha kormányon maradnak

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint 2020-ra deficit nélküli pénzforgalmi egyenleget tervez a kormány a költségvetésben, emellett az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést kell elérni 2018-2022 között.

Varga Mihály kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó rendezvényén a legfontosabb célok között említette, hogy

  • az államadósság szintje 2022-re 60 százalék alatt legyen a GDP-hez mérten.

A miniszter kiemelte, szeretnék elérni, hogy

  • 2022-re a bérekre rakódó közterhek a régiós szint alá csökkenjenek,
  • a foglalkoztatásban 2020-ra a korábbi egymillió új munkahelyre vonatkozó ígéreteknek megfelelően további 250-300 ezer új munkahelyet kell teremteni,
  • a vállalati szakmunkásképzőhelyeken 2022-ig a tanulói szerződések számát 53 ezerről 75 ezer fölé kell emelni.

Növekedési pályán

A nemzetgazdasági miniszter szerint 2013-tól az ország növekedési pályára állt, az ország külső pénzügyi pozíciója  2010 óta pozitív. Varga Mihály az elmúlt évek eredményének mondta, hogy 72 százalékra csökkent az államadósság GDP-hez mért aránya, ennek jelentőségét a nemzetközi hitelminősítők is egyre inkább elismerik. A nemzetközi pénzpiacokon ennek eredményeként a magyar állampapírok hozama már kisebb, mint a velünk versenytárs Lengyelországé, mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály jelentős eredmények mondta azt is, hogy míg 2010-ben 3,7 millió foglalkoztatott volt az országban, ma már 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, a munkanélküliségi ráta pedig a 2010-es 12 százalékról 3,8 százalékra csökkent.

A következő évek feladatai közé sorolta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak két év múlt papír nélküli intézménnyé kell válnia.

A jövőben Varga Mihály szerint el kell érni azt is, hogy a magyar vállalatok közül három-öt olyan cég legyen, amelynek brandje a nemzetközi gazdaságban is elismert márkává válik, például a buszgyártást, az orvosi műszergyártást nevezte meg olyan ágazatnak, ahonnan nemzetközileg is elismert cégek is kiemelkedhetnek.

(MTI)

Kiemelt kép: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2018. március 6-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik