Gazdaság

Rég volt ilyen jó sorozat az autósok számára: olcsóbban tankolhatnak, és a jövő is biztató

Csökkentette bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A csökkentéssel a benzin átlagára literenként 351 forintra, a gázolajé 357 forintra mérséklődött. Múlt pénteken pedig 4-4 forinttal lett olcsóbb a két üzemanyag.

De tovább is van a jó hírekből. Kismértékben tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak, mert a januári erős drágulás után az utóbbi hetekben lefelé mozdultak az olajárak a nemzetközi piacon, s emellett gyengült a dollár a forinttal szemben is – írja a Magyar Nemzet.

Akit a részletek érdekelnek: a lapnak Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője elmondta, hogy a külpiaci olajárakat elsősorban az húzta lejjebb, hogy a napokban napvilágra kerültek az észak-amerikai kitermelési adatok, amelyek szerint az Egyesült Államokban óriási mértékben növekedett az olajfelhozatal. Így a korábbi hordónkénti 70 dolláros szintről 65 dollár közelébe esett az árszint az Európában referencia-típusnak számító Brent olaj esetében.

A szakember szerint várhatóan ez a jegyzésár lesz majd az átlag az idén.

A dollár árfolyamesése lassan megáll, jelenleg 250,8 forintos szinten jegyzik. A forint-dollár kurzus alakulásának azért van jelentősége, mert az olajüzleteket világszerte dollárban számolják el a felek, míg a késztermékekért – benzin, gázolaj – idehaza forinttal fizetnek a vevők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik