Gazdaság

Financial Times: Németország a jogállamhoz és a migránsok segítéséhez kötné az uniós támogatásokat

Angela Merkelék azt akarják, hogy a jogállami keretek tiszteletben tartása, és a migrációs válság közös kezelésében való részvétel legyen a feltétele az uniós támogatásoknak – írta a Financial Times.

A lap birtokába került tervezet szerint Németország többet fizetne be az EU kasszájába, mint eddig, de a strukturális és a regionális támogatások elosztásának feltételévé tenné azt, hogy a támogatott ország megfeleljen az EU alapértékeinek. Ezen alapértékek közül kiemelik a demokratikus intézményrendszert és a szolidaritást, vagyis az együttműködést a menedékkérők elosztásában és befogadásában.

Bár a német kormánykoalíció pártjainak előzetes megállapodásához fűzött friss kiegészítés nem említ konkrét országokat, a lap szerint egyre több nyugat-európai politikust aggaszt az, hogy a lengyel és a magyar kormány mennyire eltávolodik az unió értékrendjétől. Az FT a jogállami normák rombolására példaként hozza fel a lengyel és a magyar bíróságok átalakítását.

Az EU következő költségvetéséről szóló tárgyalások ezen a héten kezdődnek el. A német koalíciós megállapodás alapján a német kormány határozottabban fogja képviselni a fenti álláspontot, ezt közölték európai kollégáikkal is.

Kiemelt kép:  Sean Gallup/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik