Gazdaság

A CSOK-támogatások kétharmadát felemésztette a lakásárak növekedése

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bevezetése óta végbement áremelkedés mind a használt, mind az új lakásoknál meghaladja az 1, illetve 2 gyermek után felvehető támogatást – írta a GKI elemzése.

Az új lakások esetén Budapestet érintette leginkább a lakásárak növekedése, a 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezmény kétharmadát felemésztette a lakásárak emelkedése

Használt lakások esetében szintén a budapesti vevők jártak a legrosszabbul az elmúlt évek árváltozásával. A három gyerek után felvehető CSOK több mint 3-szorosával, 7,2 millió forinttal nőtt egy átlagos, 60 m2-es használt budapesti ingatlan ára.

Vagyis a legmagasabb összegű CSOK is csak kevesebb, mint 1 százalékát fedezi egy átlagos, használt budapesti ingatlan árának, míg a megyeszékhelyeken a lakásár 18 százalékát adja a CSOK. A városoknál és a községeknél valamivel kedvezőbb a kép, ezeken a településtípusokon az árnövekedés „csak” az egy gyerekes kedvezményt emésztette fel. Összességében a városok esetében a három gyermek után igényelhető CSOK a teljes használt lakásár negyedét, község esetén a 37 százalékát fedezi.

A CSOK-ról

A CSOK-ot 2015 júliusában vezette be a kormány, majd több lépcsőben lazítottak a CSOK feltételrendszerén. Külön fogalommá vált a CSOK 10+10, ami a maximum 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra és a szintén maximum 10 millió forintos kedvezményes hitelt jelenthet. Ezt a legkedvezőbb CSOK-konstrukciót csak azok a családok élvezhetik, akiknek vagy 3 gyerekük van, vagy rendelkeznek olyan perspektívákkal, hogy ígéretet tudnak tenni 3 gyerek vállalására, emellett ez csak új lakás vásárlása vagy építése esetén vehető igénybe. A többség ennél jóval kisebb támogatást kap. 1 gyermek esetén 600 ezer forintot, 2 gyermek esetén pedig 1,4 vagy 2,6 millió forintot, attól függően, hogy használt vagy új lakás vásárlására kívánják azt fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik