Gazdaság

Százmilliárdos fizetnivaló vált esedékessé Orbánéknak

Az Államadósság Kezelő Központ devizakötvényeket listázó táblázata szerint február 19-én válik esedékessé egy 2013-ban dollárban kibocsátott devizakötvény lejárata. Az 5 éves futamidejű papírokból anno 1,25 milliárd dollár értékben adott el a magyar állam 4,125 százalékos hozam mellett.

Azonban a több százmilliárdra rúgó visszafizetési kötelezettség mára töredékére apadt, köszönhetően annak, hogy az ÁKK az elmúlt időszakban igyekezett visszavásárolni a kibocsátott devizakötvényekből, írta az Mfor. Az adósságkezelő adatai szerint ezeket a dollárkötvényeket is érintette a visszavásárlás, a 2017 végi állapot szerint ugyanis már csak 369,312 millió dollárnyi kötvény maradt a piacon, amit most kell kiegyenlíteni.

A portál becslése szerint a kibocsátáskori euró/dollár és a jelenlegi euró/forint árfolyamok figyelembevételével mintegy 151,4 milliárd forint azonnali kiadást jelent a magyar államnak ez a lejárat. S bár nem kevés pénzről van szó, nagy problémát minden bizonnyal nem fog okozni az összeg előteremtése a kormány számára, hiszen a kincstári számlán bőven van pénz, és az államkötvények változatlanul jól fogynak, jegyezte meg a szakportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik