Gazdaság

Letartóztatták a lett jegybankelnököt

Őrizetbe vette a lett korrupcióellenes ügynökség (KNAB) Ilmars Rimsevics jegybankelnököt – jelentette vasárnap a BNS balti hírügynökség. A BNS úgy tudja, a KNAB emberei hét órán át hallgatták ki a szombat este elfogott Rimsevicset, valamint az irodájában és az otthonában is házkutatást tartottak. Hétfőn a lett korrupcióellenes hivatal közölte, hogy Rimsevics csúszópénzt követelt, ezért vették őrizetbe.

Raimonds Vejonis lett elnök a Twitter közösségi oldalon tudatta, hogy a „bankszektorban kialakult helyzet” miatt összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, de nem pontosította, hogy mikor. Maris Kucinskis miniszterelnök közleményében igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a jegybankelnök őrizetbe vétele semmilyen kockázatot nem jelent az ország pénzügyi stabilitására nézve.

Arvils Aserandens gazdasági miniszter szerint Rimsevicsnek el kellene gondolkodnia azon, hogy le akar-e mondani. Ilmars Rimsevics 2001-ben került a lett jegybank élére.

A múlt héten a lett bankszektorral kapcsolatban az amerikai pénzügyminisztérium fogalmazott meg súlyos vádakat.

Washington szerint ugyanis Lettország harmadik legnagyobb bankja, az ABLV intézményesítette a pénzmosást és közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával.

A bank szerint az amerikai pénzügyi tárca alaptalan és félrevezető információkra hivatkozott, ennek ellenére hétfőn az Európai Központi Bank (EKB) azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV-bank kifizetéseit az EKB azzal indokolta a fizetési moratóriumot, hogy az utóbbi napokban jelentősen romlott a bank pénzügyi helyzete. Az EKB először élt a 2014-ben ráruházott euróövezeti bankfelügyeleti jogával.

Az ABLV mérlegfőösszege a múlt év utolsó negyedében mintegy 3,6 milliárd euró volt. A lett FCMC bankfelügyelet a múlt hét végén kibocsátott közleményében még azt állította, hogy az ABLV tőke- és likviditási helyzete jó.

(MTI)

Kiemelt kép: rigai látkép; Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik