Gazdaság
People in hospital hallway

Két és fél milliárd forint ment külföldi gyógykezelésre

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 19. 08:45

2017-ben 2,6 milliárd forint értékben támogatta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) magyar betegek külföldön történő gyógykezelését – értesült a Világgazdaság. Az elmúlt három évben 1900 betegnek engedélyeztek olyan külföldi gyógykezelést, amelyet Magyarországon nem végeznek, orvosszakmailag elfogadottak és a beteg szempontjából reális egészségnyereséggel járnak. A lap szerint leginkább genetikai rendellenességek, vérképzőszervi vagy egyéb daganatos betegségek kezeléséről, sugár- (proton, hadron) és izotópterápiás onkológiai ellátásokról és mellkassebészeti eljárásokról van szó.

A NEAK által engedélyezett és finanszírozott kezelések 99 százalékát az Európai Gazdasági Térség államaiban, illetve Svájcban végezték. Ez utóbbi ország a leggyakoribb célországok között szerepel Németországgal, Ausztriával, Hollandiával, Belgiummal, Spanyolországgal együtt.

2016-ban 2 milliárd forint, 2015-ben 2,1 milliárd, tavaly pedig 2,6 milliárd forint támogatást nyújtott a NEAK a külföldi gyógykezelésekre, ebbe beletartoznak a transzplantációkhoz kapcsolódó Euro­transplant-költségek, valamint a két-három évvel korábban igénybe vett ellátások költségei is, figyelemmel az uniós nyomtatványok alapján történő kifizetések szabályaira. 

Tavaly az alapkezelőhöz benyújtott 802 kérelemből 701 esetben engedélyeztek tervezett külföldi gyógykezelést, az elmúlt három évben összesen 2185 kérelmet kaptak. A leghosszabb ideig tartó elbírálások maximum 60 napig húzódnak, az elmúlt két évben tíz ilyen eset volt, a legrövidebb idő alatt egy sürgősségi kérelmet bíráltak el, amelyre a benyújtás napján engedélyt adtak.

2017-ben a legdrágább beavatkozás egy külföldi onkológiai ellátás volt, amely 56,8 millió forintba került, 2015-ben pedig egy tüdőtranszplantáció, amelynek költsége 80,16 millió forint volt.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.