Gazdaság

Keresztbe tett Magyarország egész Dél-Amerikának

Kanadával csak-csak sikerült megállapodni anno, de Dél-Amerikával nehéz lesz. Fél az ország a mezőgazdasági dömpingtől.

Nem támogatja Magyarország a dél-amerikai államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodást – közölte a Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön. Az indokuk szerint azért, mert „dömpingáras, gyakran gyenge minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból pedig kockázatot jelentő termékekkel árasztatná el az európai és így a magyar piacot is”.

Fazekas Sándor miniszter szerint a magyar gazdák érdekében nem támogatja az ország az Európai Unió és a dél-amerikai kereskedelmi szervezet, a Mercosur közötti megállapodást. A dél-amerikai termékek főleg a sertés-, baromfi-, méz-, csemegekukorica-, etanol- és bioüzemanyag-termelőknek jelentenének konkurenciát. Fazekas szerint a megállapodás azoknak az országoknak az érdeke, amik ipari termékeket akarnak exportálni.

A miniszter elmondta, a tagállamok egyhangú döntése kell a megállapodáshoz, ami így nem lesz meg.

Arról is beszélt, hogy felesleges egy ilyen egyezmény, hisz Magyarország és Európa is képes a mezőgazdasági önellátásra. Sőt, Magyarország a világ száz országába exportál termékeket, tavaly 9 milliárd euró volt az agrárkivitel értéke. Ennek 85 százaléka Európa más országaiba irányult.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik