Gazdaság

Nyáron kezdődhet a hármas metró középső és déli szakaszainak felújítása

A BKV kiírta a hármas metró középső és déli szakaszának felújítására vonatkozó tendereit – olvasható az európai közbeszerzési értesítőben.

Mint arról beszámoltunk, a BKV a teljes vonalszakaszt három részre bontotta, amelyre három külön közbeszerzést írtak ki, úgy, hogy a nyerteseket felhívással induló tárgyalásos eljárásban választják ki. A teljes beruházás összege nettó 137,5 milliárd forint.

A középső és déli szakasz munkálatait egyszer már meghirdették, de mivel a 14 állomás felújítására 44, illetve 47 százalékkal magasabb ajánlatok érkeztek, a pályázatokat megsemmisítették. A Magyar Nemzet szerint ugyanis a fővárosnak úgy sem lenne elegendő fedezete a kifizetésükre, hogy júniusban 30 milliárd forintot különítettek el a többletköltségekre.

A most kiírt hirdetmények a Nagyvárad tér – Lehel tér, és a Kőbánya-Kispest–Népliget közötti szakaszra vonatkoznak. Tarlós István korábban azt mondta, ezekre idén júliusban írhatják alá a kiviteli szerződést. A határidők is innen számítódnak. A kiírás szerint a középső szakaszra 38 hónapot, a déli szakaszra 16 hónapot szánnak, de ezek a határidők meghosszabbíthatók.

Az már korábban eldőlt, hogy a metróvonal északi szakaszán az Újpest-Központ és a Dózsa György út közötti hat állomást – 2018. december 31-i átadással – a Strabag Építőipari Zrt. újíthatja fel 24,1 milliárd forintért. Míg a teljes vonalra vonatkozó vágányépítést és a biztosítóberendezések korszerűsítését a Swietelsky Vasúttechnikai Kft. végezheti 47,8 milliárd forintért. A két szerződés értéke együttesen meghaladja a teljes beruházás – államilag garantált – összegét. Az eredeti költségbecsléshez képest az alagút-felújítás 15 százalékkal, az északi állomások felújítása 23 százalékkal lett drágább.

Korábban arról írtunk, hogy a hármas metró lepusztult aluljáróinak felújítására nincs pénz. Bár a szükséges engedélyek megvannak, a kivitelezéshez szükséges nettó 11 milliárd forint hiányzik.

Kiemelt képünk: MTI / Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik