Gazdaság

Már nem vagyunk offshore ország Ukrajna számára

A miniszterelnök szerint félreértés történt.

Az ukrán kormány szerdai ülésén levette az általa offshore kategóriába sorolt országok listájáról Magyarországot, továbbá Észtországot, Lettországot, Grúziát és Máltát – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A kabinet tavaly december végén bővítette ki azon államok listáját, amelyek ukrajnai műveleteit – átruházási árképzésük miatt – ellenőrzendőnek minősít. Ezt Észtország úgy értelmezte, hogy offshore kategóriába sorolta őket Ukrajna, ami miatt Jüri Ratas észt miniszterelnök személyesen fejezte ki tiltakozását Volodimir Hrojszman ukrán kormányfőnek a múlt heti davosi Világgazdasági Fórumon. A napokban Lettország is kifejezésre juttatta nemtetszését, diplomáciai jegyzékben tiltakozott az országot érintő határozat ellen.

Az ukrán miniszterelnök múlt pénteken a sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményében félreértésnek nevezte, hogy ezen országokat Kijev offshore államoknak minősítette volna. Magyarázata szerint az említett országok egy olyan listára kerültek fel, amelyen azok az államok szerepelnek, ahol a nem megosztott nyereséghányad után nem kell adót fizetni. Ez az ukrán miniszterelnök szerint alkalmas arra, hogy Ukrajnában a jogi és magánszemélyek csökkentsék adóalapjukat és elkerüljék a megszerzett haszon utáni adófizetést az országban. Hangsúlyozta, hogy az ukrán illetékes szervek csak azokat ellenőrzik, akik Ukrajnában adókötelesek. Hozzátette, hogy ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

Magyarország, Grúzia és a két balti állam levételét a listáról maga a miniszterelnök kezdeményezte, Máltát illetően Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter tett javaslatot. A tárcavezető a kormányülésen felszólalva rámutatott: néhány országban olyan jogi normák vannak érvényben, amelyek lehetővé teszik, hogy adómentesen vigyenek ki pénzt Ukrajnából, ami aggodalomra ad okot. Hozzáfűzte, hogy a probléma megoldása érdekében Kijev további konzultációkat készül folytatni nemzetközi partnereivel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik