Gazdaság

Tömeges visszaélést találtak egy agrárpályázatnál

Jelentős számú visszaélés miatt visszavon egy vidékfejlesztési támogatást az EMVA Irányító Hatóság – írta pénteki közleményében a Miniszterelnökség.

A „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” nevű pályázat keretében, amely 2016. augusztusban jelent meg, 13,85 milliárd forint keretösszeget osztottak volna szét. A felhívás a vidéki térség mezőgazdasági vállalkozásainak jövedelemstabilizálását, valamint a mezőgazdaságon kívüli vállalkozások elindítását ösztönözte volna.

A forráskimerülés miatt felfüggesztett pályázatra alig egy hónap alatt több mint 11 ezer kérelem érkezett közel 140 milliárd forint forrásigénnyel. 

A közlemény szerint az Irányító Hatóság már korábban jelezte, hogy a beérkezett nagyszámú igényre való tekintettel előzetes vizsgálatot indított, amely során több esetben visszaélés, úgynevezett mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja merült fel. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján nagy számban voltak olyan kirívó esetek, miszerint bizonyos személyek egyes társadalmi csoportok kiszolgáltatottságát kihasználva, tömegével igényeltek a pályázathoz szükséges regisztrációs számot és nyújtottak be szinte azonos tartalmú kérelmeket.

A jelenlegi feldolgozottság alapján a beérkezett kérelmek több mint fele jogosulatlan a 40 ezer eurónak megfelelő forintösszeg igénybevételére.

Az ügyben feljelentést tettek és jelenleg is folyik a rendőrségi nyomozás.  Mivel a pályázati felhívásban megfogalmazott célok a tömeges visszaélések miatt nem teljesülhetnek, ezért az Irányító Hatóság a pályázat visszavonásáról döntött.

A Miniszterelnökség hozzátette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy azok a vidéki mikrovállalkozások, akik tisztességes úton szerettek volna támogatáshoz jutni, megfelelő mértékű forráshoz jussanak valódi fejlesztési igényeik megvalósításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik