Gazdaság

Ha vett ilyen étrendkiegészítőt, ne egyen belőle

Az Egyesült Államokból származó, testépítőknek szánt élelmiszer került forgalomba az unióban, amely nem engedélyezett, új élelmiszer-összetevőt (agmatin-szulfát) tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – az észt és a szlovák hatóság bejelentése alapján – a RASFF-on keresztül értesült az esetről.

A kifogásolt termékből Magyarország mellett Csehországba, Észtországba, Görögországba, Lengyelországba, Szerbiába és Szlovéniába is szállítottak.

A termék azonosító adatai:

A termék neve: „ANS RITUAL 240 G” (icy blue freeze és peach mango twist ízesítés)
Kiszerelés: 240 g
Tételszám: SW14169, SW14301, SW14716, SW14399, SW14708, SW15079
RASFF referenciaszám: 2017.1838

Nébih

A nem engedélyezett összetevőt tartalmazó készítmény fogyasztása kockázattal jár, összetétele veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét, ezért az uniós élelmiszerjog értelmében az EU tagállamokban nem forgalmazható. A szlovák forgalmazó értesíti kereskedelmi partnereit a kifogásolt termékről, melynek forgalomból kivonását hatóságunk is ellenőrzi.

Tekintettel arra, hogy agmatin-szulfát tartalmú készítmények más forrásból is forgalomban lehetnek, a hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik ilyen termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik