Gazdaság

A nyugdíjak egy részét megadóztatják

Noha a nyugdíjjuttatások több fajtája adómentes – így a legtöbb embernek járó öregségi nyugdíj is -, de egy részük után mégis kell adózni. A korkedvezményes szolgálati nyugdíj ilyen, aki egyenruhás volt, és nem éri el kora a nyugdíjkorhatárt, a járandóság után személyi jövedelemadót (most 15 százalék) kell fizetnie.

Ezt akarja most adómentessé tenni az LMP, amely országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak adómentessé tételét. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón úgy fogalmazott az MTI tudósítása szerint, hogy a kormány veszélybe sodorta a honvédség működőképességét, ezért az ágazatban érdemi modernizációra, versenyképes illetményekre és az állomány valódi megbecsülésére lenne szükség.

Az ellenzéki képviselő rámutatott arra, hogy az alapszintű illetményfejlesztés nem tudta vonzóvá tenni a fiatalok előtt a katonai pályát, így az ágazat már több mint 8 ezres létszámhiánnyal küzd.

Az LMP képviselője szólt arról is, hogy pártja a parlamentben újra benyújtja azt a javaslatát, amely 2025-re a GDP 2 százalékára növelné a honvédség költségvetését. Az LMP emellett ötödszörre is az Országgyűlés elé viszi a Honvéd Egészségpénztár károsultjait támogató indítványát – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik