Gazdaság
Budapest, 2014. március 25.
Bankjegyeket vesz ki egy pénzkiadó automatából (ATM) egy ügyfél a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Így szívatják a bankok a falusiakat

24.hu
24.hu

2017. 12. 08. 10:47

Korábban a témában:

A bankoknak nem éri meg minden faluba bankautomatát telepíteni, pedig igény lenne rá. Így jobb híján a falusiak a szomszédos nagyobb városokba járnak pénzt felvenni, ami költséges és időigényes. Sőt, az is gyakran előfordul, hogy kiürülnek az automaták, miután nagy körzeteket szolgálnak ki. Pénzt a postán is lehet felvenni, de olyan magas a kezelési költség, hogy az emberek inkább buszra ülnek – írja az Abcúg, miután megnézték, mi a helyzet Mátraverebélyen, ahol a helyiek panaszkodtak kiszolgálatlanságukra.

Például ott van Dériné Magdolna, aki nyugdíjas és 20-25 kilométert utazik azért, hogy fel tudja venni a nyugdíját. Lenne közelebb is, 6 és 10 kilométerre bankautomata, de azokkal már többször is meggyűlt a baja.

Nagybátonyban is van OTP, de ott mindig elfogy a pénz. Mindenki ott veszi fel a nyugdíját nyugdíjidőszakban, és akkor sorban áll az ember, és mire odakerül, addigra már nincs pénz az automatában. De ezres sincs már, ilyenkor mindenki szétszéled, és keresi, hogy hol van még automata

– mesélte az idős nő.

A nagybátonyi automaták túlterheltek, mert a környező falvakból mindenki oda jár pénzt felvenni. Ez különösen a hónap elején probléma, amikor megérkeznek a fizetések, a nyugdíj, a családi pótlék, és mindenki hozzá akar jutni a pénzéhez, mert a falvakban lévő kis boltokban nem lehet kártyával fizetni.

Az OTP-s automata Nagybátony szélén van, busszal 15 perc alatt oda lehet érni, ezért a legtöbb mátraverebélyi oda jár. A városban van egy K&H pénzfelvevő is, de Magdolna csak a saját bankja automatájából vesz fel.

Sok nyugdíjas nem szeretne utazni, ezért a postától kapják meg a pénzt, csakhogy ennek magas a kezelési költsége.

Fizetni kell a postán, 93 ezer forintért kétezer forintot lekapnak. Én nem fogok kétezer forintokat adogatni, hogy felvegyem a pénzem, nincs nekem ennyi pénzem

– magyarázta a  nyugdíjas nő.

A faluban van egy Takarékszövetkezet is, de ha valaki itt akar pénzt felvenni, annak szintén van kezelési költség, noha egy kicsivel kevesebb, mint a postán.

Apró problémának tűnik, hogy nincs automata és a falusiak csak kezelési költség fejében juthatnak hozzá a pénzükhöz a postán. Csakhogy a faluban élők többsége nagyon szegény, azok közül az idősek közül, akikkel beszéltünk, a legmagasabb nyugdíja mindössze 100 ezer forint volt. Amikor pedig a hónap végére érnek, akkor számít az a kétezer forint, amit arra dobtak ki, hogy felvegyék a pénzt. Ez különösen nagy problémát jelent, a havi 22 ezerből vagy 50 ezer forintból megélő közmunkások körében – hívta fel a figyelmet a portál.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.