Gazdaság

Tovább csökkent Magyarország devizatartaléka

Egy év alatt 2,980 milliárd euróval csökkentek a devizatartalékok – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent előzetes adatokból.

Matolcsyék felélték az ország devizatartalékainak ötödét
Az MNB szerint ez rendben van, ők távolabbi célokat követnek.

Az októberi 333 millió euró emelkedés után novemberben 388 millió euróval csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai és 22,171 milliárd tettek ki a hónap végén.

A csökkenésben szerepe lehetett egy 25 milliárd jen összegű tízéves kötvény lejáratának, ami mintegy 190 millió euróval terhelte meg a devizatartalékot. Az elmúlt hónapban az MNB forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap (kamatcsere) tenderein 93 milliárd forinttal növelte a bankrendszer forintlikviditását, amivel a másik oldalon mintegy 300 millió eurónyi deviza került az MNB-hez.

A jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan szabály szerint a devizatartalékok szintjét az egy éven belül lejáró rövid adóssághoz kell mérni, amely az MNB adatai szerint az év közepén 19,8 milliárd eurót tett ki, miután 600 millió euróval csökkent a második negyedévben.

Fotó: 24.hu / Bielik István

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik