Gazdaság

A GVH engedélyezte Garancsiék cégvásárlását

garancsi, orbán (Array)
garancsi, orbán (Array)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a GaranSec Zrt. közvetlen egyedüli irányításszerzéssel megvalósuló összefonódása a brit tulajdonú G4S Készpénzlogisztikai Kft., a G4S Biztonságtechnikai Zrt., valamint a G4S Holding Kft. felett – olvasható a hatóság közleményében.

A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást a tranzakció bejelentése után, mert a felek által benyújtott űrlap nem tartalmazott a versenyhatások értékeléséhez szükséges minden adatot. A Garancsi-csoport tevékenységei nincsenek sem átfedő, sem kapcsolódó viszonyban a G4S komplex készpénz-logisztikai szolgáltatási tevékenységeivel, ezért káros versenyhatásokra ennek kapcsán sem kell számítani, írták.

A versenyfelügyeleti eljárás lezárultával Garancsi István cégcsoportja többek között bankautomatákat, bankfiókokat tölthet fel készpénzzel, miután korábban megvásárolta az ezzel foglalkozó brit vállalkozást.

Kormányközeli vállalkozók a készpénz-szállításban

Nemcsak Garancsi az egyetlen kormányközeli vállalkozó, aki mostanában beszáll a készpénz szállításba. A G7 alapos cikkben járt utána, hogy kormányközeli vállalkozók átveszik az uralmat az iparág felett.

Ez azért fontos, mert a jövőben az ő cégeik fogják feltölteni a bankfiókokat, bankautomatákat, kiszállítani a nyugdíjakat, és összeszedik, majd feldolgozzák azt az elképesztő mennyiségű készpénzt, amit elköltünk a boltokban.

A lap szerint nem zárható ki az, hogy a jövőben az árverseny megszűnhet, például egyszerre fognak  árat emelni, ami drágíthatja a készpénz használatot. Illetve a hatalomhoz közeli vállalkozók rálátnak komplett vállalatcsoportok, boltok, üzletek teljes készpénz forgalmára, írták.

Orbán Viktor barátjának cége fogja feltölteni a bankfiókokat, bankautomatákat
Egy brit céget vettek meg, be is jelentették a felvásárlást a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik