Gazdaság

Matolcsy díjazta Zhou Xiaochuant

A kínai jegybank elnöke kapta a Lámfalussy-díjat, amit 2013-ban Matolcsy György alapított.

A Magyar Nemzeti Bank közölte, hogy Zhou Xiaochuannak, a kínai jegybank (People’s Bank of China) elnökének ítélte oda a Lámfalussy-díjat. Az ünnepélyes díjátadót – a kínai miniszterelnök budapesti látogatása miatt – rendhagyó módon a Lámfalussy-konferencia megrendezése előtt tartották.

A 2013-ban Matolcsy György által létrehozott díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, életműveket, amelyek befolyással vannak a Magyar Nemzeti Bank munkájára és a nemzetközi monetáris politikára. A díj névadója, Lámfalussy Sándor világszerte elismert jegybankár, tőkepiaci szakértő, az euro „atyja”, aki életművével alapvető hatást gyakorolt az európai gazdaságra.

Az MNB méltatása szerint Zhou Xiaochuan több kínai bankban töltött be magas pozíciót, a ’90-es végén kibontakozott ázsiai pénzügyi válságban – még mint a People’s Bank of China alelnöke – nagyban hozzájárult a kínai jüan stabilitásának fenntartásához. Már 15 éve a kínai jegybank elnöke és Kína egyik legmeghatározóbb pénzügyi reformere. Több intézményben tanít, számos könyv és tanulmány szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik