Gazdaság

Üresen áll a gyerekektől elvett tábor

Eredetileg Erzsébet-tábornak szánták, de két éve nem hasznosítják.

A Népszava szerint öt éve az állam azzal vette el a Vas Megyei Önkormányzat balatonberényi gyermeküdülőjét, hogy azt Erzsébet-táborrá alakítja. Két éve ugyanakkor senki nem nyaralhat ott, az állam pedig már inkább értékesítené a vízparti nyaralóhelyet. A település polgármestere szerint az ingatlan egyre inkább lepusztul. Horváth László a lapnak azt mondta, a táboroztatás mellett két éve télen egy pékség és morzsaüzem működött az épületben, de azóta teljesen üres.

A kutya sem törődik vele, amit lehet, széthordtak már belőle. Nem kell hozzá sok idő, a saját strand is megszűnik majd, mert teljesen benövi a nádas. A falunak értelemszerűen a mostani a lehető legrosszabb állapot, hiszen az iparűzési adót és az idegenforgalmi adót sem fizetik a gyerektábor után.

Öt éve a nyári táborozás szervezése a Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet-programjának feladata lett, de tavaly az unió bírósága a szabad piaci verseny megsértése miatt elkaszálta a programot, a nyaraltatás az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz került. A balatonberényi üdülő ekkor már nem volt az Erzsébet-táborok listáján.

Vas megye helyett Szombathely többször is próbálta visszaszerezni a tábort az államtól. Hiába.

Bár a Nyugat.hu kérdésére egy éve az MNV Zrt. elárulta, hogy az üdülőt értékesíteni akarják, a pályázatok között nyoma sem volt a kiírásnak, ezért a Népszava is rákérdezett a gyermektáborral kapcsolatos tervekre. Szintén hiába.

A gyermeküdülő 1,6 hektáron fekszik, 2400 négyzetméteres saját strandja van. Az épület részben akadálymentesített, a hálótermek mellett vizesblokkokkal, étteremmel, konyhával rendelkezik. Az értékesítéssel az állam jól járna, a Népszava szerint több százmillió forintot remélhet a vagyonkezelő, hiszen egy öthektáros – szintén balatonberényi – tábort 450 millióért adtak el, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 2,5 hektáros, faházas üdülőjét félmilliárdért hirdették meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik