Gazdaság
Fotó: 24.hu/ Bielik István

Megtört a jég: az MNB 10 millióra büntette egy gázszolgáltató menedzsmentjét

24.hu
24.hu

2017. 11. 22. 09:46

Korábban a témában:

Az MNB a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. (KEG) elnökét 4 millió, az auditbizottsági tagsággal rendelkező igazgatótanácsi tagokat (3 fő) 2-2 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A piacfelügyelet szerint az igazgatótanácsi és auditbizottsági tagjai felelősek azért, hogy jogsértően megakadályozták a kibocsátó 2015. évi éves jelentésének közzétételét, nem teljesítve így a jegybank egy tavalyi kötelezését sem.

Ezzel a jegybank első ízben állapította meg egy tőzsdei cégnél vezető állású személyek felelősségét ilyen típusú jogsértés kapcsán.

A jogsértés folyamatos volt a cégnél, amelyért többször meg is büntette az MNB őket. Tavaly áprilisában felfüggesztették a kibocsátó részvényeinek tőzsdei kereskedését, s 6 millió forint bírság kiszabásán túl kötelezték a KEG Nyrt.-t, hogy haladéktalanul intézkedjen a közzétételről.

Az MNB ezután többször eredménytelenül kért tájékoztatást a kibocsátótól a közzététel érdekében tett intézkedésekről.

Az újabb jogsértésért a jegybank a kibocsátót (a tőzsdei kereskedés felfüggesztésének fenntartása mellett) 8 millió forintos bírsággal sújtotta és 2017 februárjában célvizsgálatot indított, hogy feltárja: terhel-e valakit személyes felelősség a KEG Nyrt.-nél a 2015-ös éves jelentés közzétételének, egyúttal a jegybanki kötelezés végrehajtásának elmulasztásáért.

Fotó: 24.hu / Bielik István

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.