Gazdaság

Megtört a jég: az MNB 10 millióra büntette egy gázszolgáltató menedzsmentjét

Az MNB a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. (KEG) elnökét 4 millió, az auditbizottsági tagsággal rendelkező igazgatótanácsi tagokat (3 fő) 2-2 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A piacfelügyelet szerint az igazgatótanácsi és auditbizottsági tagjai felelősek azért, hogy jogsértően megakadályozták a kibocsátó 2015. évi éves jelentésének közzétételét, nem teljesítve így a jegybank egy tavalyi kötelezését sem.

Ezzel a jegybank első ízben állapította meg egy tőzsdei cégnél vezető állású személyek felelősségét ilyen típusú jogsértés kapcsán.

A jogsértés folyamatos volt a cégnél, amelyért többször meg is büntette az MNB őket. Tavaly áprilisában felfüggesztették a kibocsátó részvényeinek tőzsdei kereskedését, s 6 millió forint bírság kiszabásán túl kötelezték a KEG Nyrt.-t, hogy haladéktalanul intézkedjen a közzétételről.

Az MNB ezután többször eredménytelenül kért tájékoztatást a kibocsátótól a közzététel érdekében tett intézkedésekről.

Az újabb jogsértésért a jegybank a kibocsátót (a tőzsdei kereskedés felfüggesztésének fenntartása mellett) 8 millió forintos bírsággal sújtotta és 2017 februárjában célvizsgálatot indított, hogy feltárja: terhel-e valakit személyes felelősség a KEG Nyrt.-nél a 2015-ös éves jelentés közzétételének, egyúttal a jegybanki kötelezés végrehajtásának elmulasztásáért.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik