Gazdaság
Kisvárda, 2017. november 10.
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Kötél Bernadett, a Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezetõ igazgatója kezet fog a cég éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó kisvárdai üzemének alapkõletételén 2017. november 10-én. Jobbra Leleszi Tibor polgármester (Fidesz-KDNP).
MTI Fotó: Balázs Attila

Seszták szépülő városa így szabadulna meg a szegényektől

24.hu
24.hu

2017. 11. 15. 10:41

Korábban a témában:

Épül-szépül Kisvárda belvárosa, lassan kész lesz a stadion, egy csúszdaparkot is beterveztek, csak a szegényektől szabadulnának – írta az Abcúg. Igaz, nem egyszerűen kiebrudalják őket, hanem az önkormányzat másfél millió forintot fizet a szociális bérlakások lakóinak, ha vállalják, hogy lakást vesznek belőle. A gond csak az, hogy ennyi pénzből lehetetlen Kisvárdán lakáshoz jutni. Úgyhogy az érintettek többsége kénytelen másik településre költözni. Egy képviselő szerint eddig 20-30, többnyire roma család hagyta el így a várost, és hamarosan mások is sorra kerülhetnek.

Az oktatási központnak indult edzőteremtől pár háznyira, a Tordai utcában roma családok élnek komfort nélküli, szociális bérlakásokban. Bár a tetőt nemrég felújította az önkormányzat, így is borzasztóak a körülmények. “Mindegyik lakásban jelentkezik a penészedés és a vizesedés, mint egészségre káros legfőbb problémák. Egy lakás kivételével mindegyikben jelezték a lakók a rágcsálók (egér és sajnos patkány), valamint bogarak (csótány, hangya) jelenlétét az épületben” – írják a város 2015-ben elfogadott, Integrált Településfejlesztési Stratégiájában.

Ennél bármi jobb lenne

– foglalta össze röviden a véleményét Márk, aki épp a barátnője társaságában üldögélt a kerítés tövében. A lakók többségéhez hasonlóan ők is szívesen elköltöznének innen, ha lenne hová. Szemlátomást ezt szeretné az önkormányzat is, amely 2013-ban úgy módosította a szociális bérlakásokról szóló rendeletet, hogy némi pénzért cserébe könnyen megszabadulhassanak a problémásnak tűnő lakóktól.

De miről van szó pontosan?

  • 2013 óta az önkormányzat lakásonként maximum másfél millió forint támogatást adhat azoknak, akik közös megegyezéssel bontják fel a várossal kötött bérleti szerződésüket.
  • Ez egy vissza nem térítendő támogatás, amit csak lakásvásárlásra vagy lakásépítésre lehet költeni.
  • De a rendeletben kikötötték azt is, hogy aki ilyen támogatásban részesül, 15 évig nem kaphat önkormányzati bérlakást, és más bérlő sem fogadhatja be a saját lakásába.

Szeretnénk hinni, hogy nem ez áll a háttérben

– mondta Csonka Bertalan MSZP-s önkormányzati képviselő amikor arról kérdezték, hogy az önkormányzat így akarja-e kiebrudalni a romákat a városból. A testületi ülés jegyzőkönyve szerint a rendelet elfogadásakor sem problémázott ezen senki, és különösebben nem is indokolták, miért van szükség a módosításra. Lénárt Andrásné aljegyző csak annyit mondott, „elsősorban városi érdekből kerül majd sor” a támogatásokra.

Kiemelt kép: Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter  (középen) egy éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó kisvárdai üzem alapkőletételén 2017. november 10-én. MTI Fotó: Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes WO9 on track during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.