Gazdaság

Seszták szépülő városa így szabadulna meg a szegényektől

Épül-szépül Kisvárda belvárosa, lassan kész lesz a stadion, egy csúszdaparkot is beterveztek, csak a szegényektől szabadulnának – írta az Abcúg. Igaz, nem egyszerűen kiebrudalják őket, hanem az önkormányzat másfél millió forintot fizet a szociális bérlakások lakóinak, ha vállalják, hogy lakást vesznek belőle. A gond csak az, hogy ennyi pénzből lehetetlen Kisvárdán lakáshoz jutni. Úgyhogy az érintettek többsége kénytelen másik településre költözni. Egy képviselő szerint eddig 20-30, többnyire roma család hagyta el így a várost, és hamarosan mások is sorra kerülhetnek.

Az oktatási központnak indult edzőteremtől pár háznyira, a Tordai utcában roma családok élnek komfort nélküli, szociális bérlakásokban. Bár a tetőt nemrég felújította az önkormányzat, így is borzasztóak a körülmények. “Mindegyik lakásban jelentkezik a penészedés és a vizesedés, mint egészségre káros legfőbb problémák. Egy lakás kivételével mindegyikben jelezték a lakók a rágcsálók (egér és sajnos patkány), valamint bogarak (csótány, hangya) jelenlétét az épületben” – írják a város 2015-ben elfogadott, Integrált Településfejlesztési Stratégiájában.

Ennél bármi jobb lenne

– foglalta össze röviden a véleményét Márk, aki épp a barátnője társaságában üldögélt a kerítés tövében. A lakók többségéhez hasonlóan ők is szívesen elköltöznének innen, ha lenne hová. Szemlátomást ezt szeretné az önkormányzat is, amely 2013-ban úgy módosította a szociális bérlakásokról szóló rendeletet, hogy némi pénzért cserébe könnyen megszabadulhassanak a problémásnak tűnő lakóktól.

De miről van szó pontosan?

  • 2013 óta az önkormányzat lakásonként maximum másfél millió forint támogatást adhat azoknak, akik közös megegyezéssel bontják fel a várossal kötött bérleti szerződésüket.
  • Ez egy vissza nem térítendő támogatás, amit csak lakásvásárlásra vagy lakásépítésre lehet költeni.
  • De a rendeletben kikötötték azt is, hogy aki ilyen támogatásban részesül, 15 évig nem kaphat önkormányzati bérlakást, és más bérlő sem fogadhatja be a saját lakásába.

Szeretnénk hinni, hogy nem ez áll a háttérben

– mondta Csonka Bertalan MSZP-s önkormányzati képviselő amikor arról kérdezték, hogy az önkormányzat így akarja-e kiebrudalni a romákat a városból. A testületi ülés jegyzőkönyve szerint a rendelet elfogadásakor sem problémázott ezen senki, és különösebben nem is indokolták, miért van szükség a módosításra. Lénárt Andrásné aljegyző csak annyit mondott, „elsősorban városi érdekből kerül majd sor” a támogatásokra.

Kiemelt kép: Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter  (középen) egy éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó kisvárdai üzem alapkőletételén 2017. november 10-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik