Gazdaság

Arcpirító luxus: térképen Budapest legdrágább utcái

A lakáspiacon gyakran emlegetik a lokáció fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak – vallják az ingatlanos szakemberek. A Pénzcentrum.hu saját kutatásában kiderítette, mik a legdrágább részek.

Az egyes címek árelőnye kapcsán kíváncsiak voltak, mi viszi a prímet a hazai lakáspiac gócpontjában, azaz Budapesten, így az ELTINGA segítségével a KSH legfrissebb statisztikáihoz nyúltak. Az Ingatlanadattárban szereplő tranzakciók alapján azt állapították meg, hogy a fővárosban jelenleg:

  • az V. kerületi Vigadó tér a legdrágább, a bő 1,8 millió forintos négyzetméterár több mint 700 ezer forintot ver rá a
  • 2. helyezett, amúgy szintén belvárosi Kossuth Lajos térre; illetve bő 750 ezer forintot a
  • 3. helyezett Lánchíd utcára (I. kerület).

Egy csinos kis térképet is készítettek a legdrágább utcákról, területekről, ahol legsűrűbben V. kerületi címek szerepelnek – a top 25-ből 18 található a belváros szívében. Azt is megnézték ezen kívül, hogy kerületenként melyik az a három utca (terület), ahol a legdrágábbak a lakások.

Érdekesség, amit kiemeltek: a legdrágább fővárosi cím (V. ker., Vigadó tér), illetve a legdrágább XXIII. kerületi utca (Könyves utca) között négyzetméterenként bő másfél millió forint a differencia.

Mint írták, felmérésük valós tranzakciókon alapul, így az eredmények kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a legdrágább fővárosi utcáknak csak egy metszetét jelentik. Piaci értéküket tekintve akadhatnak ezeknél jóval drágább helyek is a fővárosi lakáspiacon, a tranzakciószámok (felmérésük küszöbértéke 3 tranzakció/év volt) alapján ugyanakkor ezekre nincs rálátásuk.

Kiemelt kép: Thinstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik