Gazdaság

Tavalyhoz képest szépen nőtt, augusztushoz képest csökkent az építőipar teljesítménye

24.hu
24.hu

2017. 11. 13. 09:23

Korábban a témában:

2017 szeptemberében az építőipari termelés volumene 23,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építéséé 22,9, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal – derül ki a KSH jelentéséből. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 3,8 százalékkal csökkent az előző hónaphoz mérten. A III. negyedévben az építőipar termelői árai 5,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2017 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 22,9, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal. Az épületek építésének növekedése szeptemberben is elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 46,8, az egyéb építményeké 19,1, a speciális szaképítésé 14,3 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 130,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 46,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 211,7 százalékkal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés közlekedésfejlesztésre, illetve közműépítésekre kötött szerződések eredménye.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene szeptember végén 119,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 33,6, az egyéb építményeké 177,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 27,0 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

A III. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,3, az egyéb építmények építése vonatkozásában 3,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 5,8 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,6 százalékkal magasabbak voltak. Az I–III. negyedévben az árak 4,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához mérten.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.