Gazdaság

Eldőlt: Horvátország végleg elvesztette a Mol elleni korrupciós ügyet

A svájci szövetségi bíróság elutasította Horvátország kérelmét, hogy helyezze hatályon kívül a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságnak (UNCITRAL) az Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát – írja az MTI az N1 horvát hírcsatornára hivatkozva.

A bíróság továbbá 200 ezer svájci frank (53 millió forint) bírósági költség megfizetésére, valamint a másik fél, jelen esetben a Mol Nyrt. költségeinek megtérítésére, ami további 250 ezer svájci frank (66 millió forint), kötelezte a horvát államot.

Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
Hernádi Zsolt beperelte Horvátországot
A kereset szerint megsértették az emberi jogait, amikor európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A horvát kormány még februárban fordult a svájci szövetségi bírósághoz jogorvoslatért. A peranyag összeállításával Zágráb egy svájci ügyvédi irodát bízott meg. Andrej Plenkovic horvát kormányfő a sajtónak akkor úgy nyilatkozott: a fellebbezés jól előkészített, érvekkel alátámasztott peranyag, amely egyebek között a bírósági testület összetételét és az eljárásban történő meghallgatáshoz való jogot vitatja. Zágráb továbbá felmentést kért a döntőbírósági perilleték kifizetése alól is, amíg nem születik végleges határozat. Ezt még áprilisban elutasította a szövetségi bíróság.

Horvátországnak több mint 30 millió dollárjába (9 milliárd forint) került a döntőbírósági eljárás a Mol-INA-ügyben. A horvát kormány még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A Mol mindvégig tagadta a vádakat. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. A döntőbírósági határozat után Plenkovic 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé, de mint korábban jelezték, szívesen visszavásárolnák a Mol részét.

A genfi vonal lezárása után további két szálon folytatódik a történet, de ezeken a horvát félnek már nem teremhet babér: egy washingtoni döntőbíróságon a Mol perelte a horvátokat, mert nem biztosítják a megállapodásban szereplő feltételeket, Hernádi Zsolt pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságán indított keresetet saját ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik