Gazdaság

Összeomolhat a világ második legnagyobb gazdasága

24.hu
24.hu

2017. 10. 20. 13:29

Korábban a témában:

A kínai jegybank elnöke szokatlanul kemény hangnemben bírálta a túlzott hitelezésből fakadó kockázatokat és a spekulatív befektetéseket a kínai kommunista párt kongresszusán. Figyelmeztetett: a túl gyorsan növekvő gazdaság egy lehetséges Minsky-pillanat felé halad, írta a Financial Timesra hivatkozva a Portfolio.hu.

Amikor túl sok prociklikus faktor van a gazdaságban, a ciklikus fluktuációk felerősödnek. Ha túl optimisták vagyunk, amikor jól mennek a dolgok, a feszültség nő, ami komoly korrekcióhoz vezethet, ezt Minsky-pillanatnak nevezzük. Ezzel szemben kifejezetten védekeznünk kell

– mondta Csou Hsziao-csuan, a kínai jegybank elnöke a kommunista párt kongresszusán, Pekingben.

A Minsky-pillanat nevű jelenség Hyman Minsky amerikai közgazdászról kapta a nevét, azt a pillanatot jelenti, amikor egy gazdaságban számos, rejtett kockázat hirtelen egyszerre manifesztálódik és az eszközárak összeomlanak, amit csődhullám követ.

Csou Hsziao-csuan jegybankelnök úgy véli, hogy a vállalatok adósságállománya Kínában „nagyon nagy”, miközben a háztartások adóssága viszonylag alacsony, de az is gyorsan növekszik. Azt is elmondta, hogy szerinte a tőkekiáramlás kérdését liberálisabban kéne kezelni, amellyel a devizaárfolyamok is rugalmasabbá válnának.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.