Szijjártó Péter perui díszdoktor lett

Ismerje meg az első magyar futsalost, aki díszdoktor lett Peruban, na meg tetteit Lima városában!
Korábban a témában:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közreadott csütörtök este egy képet, amin Szijjártó Péter külügyminiszter szerepel. Az a megtiszteltetés éri épp a képen, hogy átveszi a díszdoktori címet Orestes Cachay Bozától, a San Marcos Egyetem rektorától Limában 2017. október 19-én. A fotó alatt jönnek a részletek, mit is keresett nemzetünk külügyére a Perui Köztársaságban.

Lima, 2017. október 19.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átveszi a díszdoktori címet Orestes Cachay Bozától, a San Marcos Egyetem rektorától Limában 2017. október 19-én.
MTI Fotó: KKM
MTI Fotó: KKM

Szijjártó újra megnyitotta Limában szerdán a 2006-ban bezárt magyar nagykövetséget. Az MTI-nek telefonon kiemelte, hogy Latin-Amerika a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségévé vált, és Peru azon belül is gyorsan növekvő ország.

Emellett a perui gazdaság számos hasonlóságot mutat a magyar gazdasággal,

tette hozzá, kifejtve, hogy mindkettő rendkívüli nyitott, mindkét kormány gazdaságpolitikája fontos céljának tartja a szabadkereskedelmet, és mindkét gazdaság a dimenzióváltás stádiumában van, amikor a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, a magas hozzáadott értékre alapuló ágazatok és tevékenységek veszik át a főszerepet.

Éppen ezért a két ország gazdasági, politikai együttműködésének fejlesztéséből mindkét ország jelentős mértékben tud profitálni, ezért úgy döntöttünk, hogy újranyitjuk a 2006-ban bezárt limai magyar nagykövetséget.

A miniszter szerint a két ország érdeke a szabadkereskedelmi folyamatok felgyorsítása. Elmondta, hogy az EU és Peru között 2013 óta érvényben van a szabadkereskedelmi megállapodás ideiglenes alkalmazása, Magyarország pedig már 2013-ban ratifikálta a megállapodást, és az az érdekünk, hogy ezt mielőbb minden tagállam megtegye.

Egyedülálló egyetemi együttműködés

Szijjártó külön kiemelte, hogy a két ország közötti egyetemközi kapcsolatok már most rendkívüli dinamikusak, és elmondta, hogy az amerikai kontinens legrégebbi egyeteme, a San Marcos Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel, valamint a limai zenei és táncművészeti egyetem is tárgyalásokat folytat magyar partnerekkel az együttműködésről.

A magyar diplomácia vezetője közölte, hogy elkészült, és hamarosan alá is írják azt a megállapodást, aminek értelmében jövő szeptemberben 20 ösztöndíjas diák érkezhet Peruból Magyarországra. A miniszter kitért arra is, hogy megállapodás született vízipari, gyógyszeripari és hadiipari, határvédelmi technológiák perui hasznosításáról, amiket Peru beenged piacára a szerdán kötött megállapodások értelmében.

“Magyarország megbecsültsége magas Peruban” tekintettel arra, hogy a legutóbbi El Nino-jelenség okozta szélsőséges időjárás után Magyarország azonnal segített, és víztisztító berendezést küldött, ami meg is alapozta a magyar vízipari technológiák iránti keresletet.

A két ország együttműködése a nemzetközi politikában is rendkívül harmonikus és hatékony, Magyarország támogatja Peru felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), és a két ország támogatja egymást az ENSZ-ben a jelöléseknél. Mindkét ország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem mellett, Perunak komoly terrorfenyegetettséggel kellett az elmúlt időszakban szembenéznie, és miután most Európában is ez a helyzet, a terrorizmus elleni együttműködést is szorosabbra fűzzük.

A minisztert Limában fogadta Pedro Pablo Kuczynski elnök, Ricardo Luna külügyminiszter, Luis Galareta, a kongresszus elnöke, Eduardo Ferreyros Küppers külkereskedelmi és turisztikai miniszter, valamint Szijjártó Pétert díszdoktorrá avatják az 1551-ben alapított San Marcos Egyetemen, ahol az EU előtt álló kihívásokról valamint az EU és Latin-Amerika együttműködéséről tart előadást.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.