Gazdaság

Éveken belül eltűnhet a banán a Földről

Az utóbbi években egyre többször lehetett olvasni arról, hogy a banán komoly veszélyben van, és ha nem teszünk ellene valamit, akkor az általunk ismert és fogyasztott banánfajta örökre kipusztulhat. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete partnereivel próbálja megakadályozni a katasztrófát, de lehet, hogy már késő. Több 100 millió ember megélhetése kerülhet veszélybe a következő években – írta az Origo.

Az általunk ismert banánfajta (jelenleg a világ legtöbb országában és hazánkban is ezt lehet kapni) a Cavendish. Amit viszont kevesen tudnak, hogy az 1960-as években egy másik banánfajtáért bolondultak az emberek. A Gros Michel sokak szerint sokkal finomabb változata volt a népszerű gyümölcsnek, azonban a Fusarium gomba támadása (ismertebb nevén a Panama betegség) következtében kipusztult. Helyét a most használt Cavendish vette át, mivel akkor úgy gondolták, hogy ez képes ellenállni a fertőzésnek. Csakhogy nem így lett.

A szakértők szerint az utóbbi években íródott forgatókönyv vészesen hasonlít az előző nagy banánjárványra és a veszélyes gomba ismét megjelent, hogy elpusztítsa az ültetvényeket. Szerencsére eddig a gomba még nem támadta meg a legnagyobb exportőröket, hiszen jelenleg csak Ausztráliában, Afrika egyes részein és Ázsiában pusztít. Szakértők szerint azonban csak idő kérdése, hogy a legnagyobb banántermelőket, Ecuadort, Guatemalát, Costa Ricát és Kolumbiát is elérje a baj.

Kiemelt kép: Indonéz munkások frissen szüretelt banánfürtöket osztályoznak egy jakartai termelői piacon. (MTI/EPA/Mast Irham)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik