Gazdaság

Brutálisan drágulhat az áram télen

Piaci szereplők az idén januárban kialakult helyzet megismétlődésétől tartanak, amikor is a rendkívüli hideg miatt a többszörösére emelkedtek az árak a hazai árampiacon – írta a Portfólió.

A magyarországi határidős árampiacon már megjelent a téli kockázati prémium, a 2018 első negyedéves szállítású villamos energiát jóval magasabban árazzák, mint a 2017. negyedik negyedévére kialakult szintek. 

Ennek okai:

  • az alacsony balkáni folyóvízszintek nyomás alá helyezhetik a magyar villamos energia piacot egy hosszabb hideg időszak esetén
  • a temelini cseh atomerőmű egy blokkját karbantartják, ezért kiesik az áramtermelő kapacitása, és ez felfelé hajthatja az árakat

2017 januárjában is hasonló helyzet volt: az okok között a rendkívüli hideg miatt megugró áramigény; több magyarországi termelő kapacitás részben tervezett, részben nem tervezett kiesése; az importfüggő magyar ellátás importlehetőségeinek csökkenése vagy éppen a balkán energiapiac fejletlensége egyaránt említhető.

A lakosságnak némileg jó hír, hogy a hatóságilag szabályozott lakossági fogyasztói piacon ennek hatásait a tarifákban nem fogjuk érzékelni, de a piaci áron vételező szereplők már annál inkább megérezhetik egy tartósabb árhullám hatásait, írta a lap.

Kiemelt kép: MTI / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik