Gazdaság
In Danish investigative journalism TV-program "Operation X" that aired on October 15th 2017 host Morten Speigelhauer and his team uncover that H&M might be burning perfectly wearable clothes for no good reason. According to the findings of the program a shipment of jeans and trousers were burned under the explanation of being a health risk but nothing seems to be wrong with the clothes. Operation X got a hold of a few samples from the apparently dangerous shipment sent for burning and tested them according to the most likely problematic substances and health risks as well as compared their findings with tests done on similar pieces of clothing sold in H&M stores in Denmark. The tests revealed nothing out of the ordinary and no values of potentially dangerous substances above the allowed levels for the Danish market. After trying to get an explanation without luck from H&M Denmark after the program aired a comment finally appeared in Swedish media and on Facebook. H&M stated that the jeans had a markedly higher level of lead in the metal parts than is allowed and that the trousers were suspected of containing mold. This is directly against any findings done by the tests performed by experts for Operation X and many consumers are not satisfied with H&M's explanation.

Eladatlan ruhák elégetésével vádolják a H&M-et

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 10. 18. 13:28

A cég szerint csak a penészes, vagy vegyi anyagokkal szennyezett termékeket semmisítik meg.

Évente 12 tonna eladatlan ruhát éget el Dániában a H&M – állítja a dán TV2 oknyomozó műsora.

Az Operation X stábja nézett utána, hogy mi történik a ruhafelesleggel. Eljutottak a KARA/NOVEREN nevű hulladék-feldolgozó céghez, ahol saját szemükkel látták több mint másfél tonnányi gyermek- és női nadrág beérkezését, olyanokat, amiken még az árcímke is rajta volt.

Kiderítették, hogy a H&M 2013 óta hatvan tonna új ruhát adott át a KARA/NOVEREN-nek megsemmisítésre. Megkérdeztek egy fenntartható tervezéssel foglalkozó szakembert, Else Skjoldot, aki elmondta: ez egyértelműen a túltermelés eredménye. Régen a divatcégek általában évente négy kollekcióval álltak elő, de a fast fashion láncok, mint a H&M vagy a Zara, már hetente állnak elő új darabokkal, ami pedig kiment a divatból, az náluk már eladhatatlan.

A H&M szóvivője a FashionUnited portálnak nyilatkozva azt állította: csak olyan ruhákat küldtek megsemmisítőbe, amelyek bepenészedtek, vagy nem feleltek meg a vegyi anyagokra vonatkozó előírásoknak. Hangsúlyozta, hogy a vállalat a fenntarthatóságra törekszik, csak akkor semmisítenek meg ruhát, ha nincs más lehetőségük.

Az Operation X kitart amellett, hogy használható ruhákat semmisítettek meg. A hulladék-feldolgozónál talált ruhadarabokat független laboratóriumokba küldték, a vizsgálatok pedig azt mutatták ki, hogy a megsemmisítésre küldött termékek nem tartalmaznak több vegyi anyagot vagy baktériumot azoknál, amik a boltokba kerültek.

A H&M erre úgy reagált, hogy szerintük a tévések által rendelt vizsgálatok eltérnek attól, amit ők alkalmaznak. Például az egyik ruhadarabnak nem is azt a részét vizsgálták, aminek túl nagy az ólomtartalma. Közölték: azokat a ruhákat, amiknek a minősége megfelelő, de nem tudják eladni, eladományozzák, vagy újrahasznosítják. Jelezték azt is, hogy nem értik, mi okuk lenne használható termékek megsemmisítésére.

2010-ben a New York Times írt arról, hogy a H&M egyik New York-i üzletében felszabdalták és kidobták az eladatlan ruhát, akkor az üzletlánc azt ígérte, többet ilyen nem fog előfordulni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.